Amerikanen denken dat cloud ‘weerkundige term’ is

© Belga
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Hoewel ‘cloud computing’ de meest besproken technologische trend is van het moment, blijkt dat het merendeel van de Amerikanen geen idee heeft wat het concept inhoudt. Uit een onderzoek van Citrix blijkt immers dat de meeste Amerikanen denken dat de cloud te maken heeft met het weer.

Hoewel ‘cloud computing’ de meest besproken technologische trend is van het moment, blijkt dat het merendeel van de Amerikanen geen idee heeft wat het concept inhoudt. Uit een onderzoek van Citrix blijkt immers dat de meeste Amerikanen denken dat de cloud te maken heeft met het weer.

Ook opvallend: de ondervraagden die wél weten wat cloud computing inhoudt, noemen als grootste voordeel de mogelijkheid om thuis te werken zonder kledij. Het goede nieuws is dat respondenten die niet precies weten wat cloud computing is, wel de economische voordelen erkennen en cloud computing benoemen als motor voor groei van de organisatie.

Voor het onderzoek werd een steekproef van ruim 1.000 volwassenen genomen in de Verenigde Staten. De studie, besteld door Citrix en afgenomen door Wakefield Research, toont aan dat ondanks het feit dat de term cloud computing veelvuldig wordt gebruikt, er enorm veel onduidelijkheden over bestaan.

Zo denkt bijvoorbeeld 51 procent van de respondenten, waaronder een groot deel van de Y-generatie, dat een storm schade kan berokkenen aan de cloud. Bijna een derde ziet cloud computing als iets dat in de toekomst uitgerold zal gaan worden, terwijl maar liefst 97 procent zelf nu al gebruik maakt van cloud-diensten door middel van online winkelen, internetbankieren, sociale netwerken en het online delen van documenten.

Ondanks de verwarring denkt bijna zestig procent dat de werkplek van de toekomst volledig in de cloud is. Dit houdt in dat mensen de mogelijkheden van de cloud gaan onderzoeken, omdat ze bang zijn dat ze anders achterlopen.

De resultaten van het onderzoek geven aan dat er een discrepantie is tussen wat Amerikanen daadwerkelijk weten, wat ze denken te weten en in hoeverre ze al gebruik maken van cloud computing. Hieronder volgen de meest opvallende resultaten:

Mensen doen alsof ze veel weten over cloud computing. Ruim één op de vijf (22 procent) Amerikanen geeft toe dat hij beweert te weten wat cloud computing is of hoe het werkt, terwijl dat niet het geval is. Een derde liegt hier zelfs over tijdens sollicitatiegesprekken.
Je bent niet de enige die geen idee heeft. Het grootste deel van de respondenten geeft toe dat hij weinig af weet van de cloud, 56 procent denkt dat andere mensen die praten over cloud computing geen idee hebben wat er met het begrip bedoeld wordt.
Wat is cloud nu eigenlijk? Als mensen gevraagd wordt wat cloud computing is, denkt de meerderheid dat het gaat om een wolk, de hemel of iets dat is gerelateerd aan het weer. Slechts 16 procent denkt aan een computernetwerk dat het opslaan, delen en toegang krijgen tot data mogelijk maakt door middel van apparaten die toegang hebben tot het internet.
Velen gebruiken het, weinigen begrijpen het. Meer dan de helft (54 procent) van de Amerikanen zegt nooit gebruik te maken van cloud computing, terwijl 95 procent dit wel doet. Zo bankiert 65 procent online, shopt 63 procent online, gebruikt 58 procent sociale netwerksites en speelt 45 procent wel eens een online game.
Kan cloud computing de economie redden? Ondanks het feit dat de meeste respondenten niet precies weten wat de cloud is, zien ze er wel mogelijkheden voor. Nadat ze meer informatie over de cloud hebben vergaard, ziet 68 procent van de respondenten er de economische voordelen van in. Kostenbesparing, organisatiegroei en meer engagement zijn enkele voor de hand liggende voordelen die genoemd worden.
Bijkomende voordelen van cloud computing. Respondenten zien ook andere, minder voor de hand liggende, voordelen van cloud computing. Zo vindt 40 procent van de ondervraagden het prettig om zonder kleding aan het werk te gaan, een derde opent graag bestanden terwijl hij op het strand aan zijn kleurtje werkt en 35 procent kan informatie delen met mensen die ze liever niet persoonlijk ontmoeten.
Zorgen over kosten, veiligheid en privacy. Ondanks alle voordelen zien de respondenten toch nog redenen om niet over te stappen. Onder respondenten die geen cloud-diensten afnemen zijn de grootste bezwaren die over kosten (34 procent), veiligheid (32 procent) en privacy (31 procent).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content