Zoom loog maandenlang over de sterkte van zijn beveiliging. De videodienst heeft daar nu een schikking over getroffen met de Amerikaanse consumentenwaakhond FTC.

Videoplatform Zoom werkt aan een systeem om gebruikers te blokkeren op basis van geografische locatie. De functie moet een antwoord bieden op de hetze ronde een herdenking van het Tienanmen-bloedbad. Zoom sloot toen op vraag van de Chinese overheid de accounts van drie Amerikaanse activisten.

Als onderdeel van zijn focus op security, en waarschijnlijk ook om een deel van het vertrouwen van klanten terug te winnen, heeft Zoom de acquisitie van encryptiebedrijf Keybase aangekondigd.

Videodienst Zoom verplicht vanaf 9 mei het gebruik van wachtwoorden bij alle videogesprekken, inclusief de meetings die door gebruikers met een Free Basic-account worden opgezet. Verder biedt het bedrijf nu de mogelijkheid om zogeheten Personal Meeting ID's uit te schakelen. De maatregelen zijn bedoeld om ongewenste gasten uit gesprekken te weren.

Heel wat bedrijven ontdekten door het thuiswerken tijdens deze coronacrisis Zoom, het geesteskind van de ondernemer Eric Yuan. Het is een instrument om snel via video te kunnen vergaderen in groep. Meer dan 200 miljoen mensen gebruiken de app, maar al gauw bleek dat respect voor de privacy van de gebruikers en veilige software niet tot het DNA van het bedrijf behoren.

Op de zwarte markt wordt al op grote schaal gehandeld in gestolen accounts van Zoom. Het zoveelste probleem voor de vergaderapp werd ontdekt door beveiligingsbedrijf Cyble. Dat kocht voor een appel en een ei de inloggegevens van liefst 530.000 gebruikers.

Zoom, de videoconferencing-app die de voorbije lockdownweken ongekende hoogtes bereikte, stapelt de securityproblemen op. Het zou mailadressen en wachtwoorden van gebruikers lekken, en liegen over zijn versleuteling.