De Chinese e-commercegigant Alibaba wil de dominantie van Android op zijn thuismarkt doorbreken met het zelf ontwikkelde en cloud-gebaseerde mobiele besturingssysteem Aliyun. Acer lanceert in Azië alvast een eerste smartphone die draait op het Android-alternatief. Aliyun werd een jaar geleden boven de doopvont gehouden in China, en de ambities van het moederhuis Alibaba zijn torenhoog: "Voor het einde van dit jaar zullen er al minstens 5 smartphone-fabrikanten ons besturingssysteem gebruiken", oppert het hoofd strategie van het e-commerce bedrijf Zeng Ming in de Wall Street Journal. "Het is de bedoeling om zo groot te worden als Android op onze thuismarkt."

Zeker in Azië zijn smartphonebouwers naarstig op zoek naar een alternatief voor het mobiele besturingssysteem van Google. De patentoorlog tussen Apple en Google (Android) is daar niet vreemd aan, maar ook het feit dat Microsoft royalties opstrijkt voor elk Android-toestel dat van eigenaar wisselt maakt telefoonbouwers nerveus.

"Als ik een fabrikant was en mijn enige optie was Android, dan zou ik me zorgen maken", aldus nog Zeng Ming. "Je moet als technologiebedrijf toch minstens op twee paarden kunnen wedden."

Tot dusver concentreerde Alibaba zich voornamelijk op het onderste gedeelte van de markt, en draaide Aliyun op relatief goedkope toestellen zoals de Chinese K-Touch W806 (190 euro) en W 619 (88 euro). Er is dus nog wel wat potentieel.

Volgens marktanalist Canalys is de verkoop van smartphones in het land van Mao geëxplodeerd met 199 procent ten opzichte van een jaar geleden. In augustus werden er maar liefst 42 miljoen toestellen verkocht, goed voor een aandeel van 27 procent in de wereldwijde verkoop.

Acer Acer is het eerste van de 'bekende' technologiebedrijven die een Aliyun-smartphone op de markt brengt. De CloudMobile A800 is vanaf volgende week te koop voor 368 euro op de Chinese markt. In de komende maanden wil Acer nog minstens twee tot drie andere toestellen lanceren die draaien op het alternatief voor Android.

Een woordvoerder van de Taiwanese fabrikant laat weten dat Acer voor Aliyun kiest omwille van de gebruikservaring. De interface zou immers handig zijn in het gebruik, en vlot te bedienen door mensen die voor het eerst een smarthone kopen. Opvallend aan het op Linux gebaseerde Aliyun is dat de apps niet op de toestellen zelf draaien, maar in de cloud, op de servers van Alibaba.

Yahoo Overigens, en dit terzijde, bezit de Amerikaanse internetpionier Yahoo maar liefst 40 procent van de aandelen van de Alibaba Group (en dus van Aliyun). De Chinezen zouden wel 7,6 miljard dollar (5,9 miljard euro) op tafel willen leggen om alvast de helft daarvan terug te kopen.

Wanneer Alibaba straks naar de beurs gaat, wil Yahoo zijn resterende 20 procent in het bedrijf aan de man brengen.

De Chinese e-commercegigant Alibaba wil de dominantie van Android op zijn thuismarkt doorbreken met het zelf ontwikkelde en cloud-gebaseerde mobiele besturingssysteem Aliyun. Acer lanceert in Azië alvast een eerste smartphone die draait op het Android-alternatief. Aliyun werd een jaar geleden boven de doopvont gehouden in China, en de ambities van het moederhuis Alibaba zijn torenhoog: "Voor het einde van dit jaar zullen er al minstens 5 smartphone-fabrikanten ons besturingssysteem gebruiken", oppert het hoofd strategie van het e-commerce bedrijf Zeng Ming in de Wall Street Journal. "Het is de bedoeling om zo groot te worden als Android op onze thuismarkt." Zeker in Azië zijn smartphonebouwers naarstig op zoek naar een alternatief voor het mobiele besturingssysteem van Google. De patentoorlog tussen Apple en Google (Android) is daar niet vreemd aan, maar ook het feit dat Microsoft royalties opstrijkt voor elk Android-toestel dat van eigenaar wisselt maakt telefoonbouwers nerveus. "Als ik een fabrikant was en mijn enige optie was Android, dan zou ik me zorgen maken", aldus nog Zeng Ming. "Je moet als technologiebedrijf toch minstens op twee paarden kunnen wedden." Tot dusver concentreerde Alibaba zich voornamelijk op het onderste gedeelte van de markt, en draaide Aliyun op relatief goedkope toestellen zoals de Chinese K-Touch W806 (190 euro) en W 619 (88 euro). Er is dus nog wel wat potentieel. Volgens marktanalist Canalys is de verkoop van smartphones in het land van Mao geëxplodeerd met 199 procent ten opzichte van een jaar geleden. In augustus werden er maar liefst 42 miljoen toestellen verkocht, goed voor een aandeel van 27 procent in de wereldwijde verkoop. Acer Acer is het eerste van de 'bekende' technologiebedrijven die een Aliyun-smartphone op de markt brengt. De CloudMobile A800 is vanaf volgende week te koop voor 368 euro op de Chinese markt. In de komende maanden wil Acer nog minstens twee tot drie andere toestellen lanceren die draaien op het alternatief voor Android. Een woordvoerder van de Taiwanese fabrikant laat weten dat Acer voor Aliyun kiest omwille van de gebruikservaring. De interface zou immers handig zijn in het gebruik, en vlot te bedienen door mensen die voor het eerst een smarthone kopen. Opvallend aan het op Linux gebaseerde Aliyun is dat de apps niet op de toestellen zelf draaien, maar in de cloud, op de servers van Alibaba. Yahoo Overigens, en dit terzijde, bezit de Amerikaanse internetpionier Yahoo maar liefst 40 procent van de aandelen van de Alibaba Group (en dus van Aliyun). De Chinezen zouden wel 7,6 miljard dollar (5,9 miljard euro) op tafel willen leggen om alvast de helft daarvan terug te kopen. Wanneer Alibaba straks naar de beurs gaat, wil Yahoo zijn resterende 20 procent in het bedrijf aan de man brengen.