STRaND staat voor Surrey Training, Research, and Nanosatellite Demonstrator. De nano-satelliet is een project van de Britse bedrijven Surrey Space Centre en Surrey Satellite Technology. Het project onderzoekt onder meer hoe de nieuwste technologieën de harde uitdaging van de ruimte ondergaan. Ze kozen voor de Google Nexus One omwille van het gebruiksvriendelijke Android besturingssysteem en omdat het beschikbaar en betaalbaar was toen het project werd opgestart.

De smartphone werd niet gestript, maar gemonteerd tegen een van de panelen van het 3,5 kilo wegende ruimtetuig met de camera naar buiten gericht door een 'patrijspoort'. In eerste instantie zal de smartphone een aantal Apps draaien voor het verzamelen van wetenschappelijke gegevens en ook foto's van de aarde worden gemaakt met de 5 megapixel camera.

Tijdens een deel van de missie zal de Google Nexus One bovendien systeemfuncties overnemen van de Linux boordcomputer om de nano-satelliet in de baan om de aarde te besturen. Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt in de ruimte. De boordcomputer zal ook de temperatuur van de smartphone monitoren. Als de batterij te koud wordt, wordt een rekenintensief programma gestart zodat de processor het mobieltje kan opwarmen.

Surrey Satellite Technology werkt al aan het STRaND-2 project waarbij twee nano-satellieten tegelijkertijd zullen worden gelanceerd.

STRaND staat voor Surrey Training, Research, and Nanosatellite Demonstrator. De nano-satelliet is een project van de Britse bedrijven Surrey Space Centre en Surrey Satellite Technology. Het project onderzoekt onder meer hoe de nieuwste technologieën de harde uitdaging van de ruimte ondergaan. Ze kozen voor de Google Nexus One omwille van het gebruiksvriendelijke Android besturingssysteem en omdat het beschikbaar en betaalbaar was toen het project werd opgestart. De smartphone werd niet gestript, maar gemonteerd tegen een van de panelen van het 3,5 kilo wegende ruimtetuig met de camera naar buiten gericht door een 'patrijspoort'. In eerste instantie zal de smartphone een aantal Apps draaien voor het verzamelen van wetenschappelijke gegevens en ook foto's van de aarde worden gemaakt met de 5 megapixel camera.Tijdens een deel van de missie zal de Google Nexus One bovendien systeemfuncties overnemen van de Linux boordcomputer om de nano-satelliet in de baan om de aarde te besturen. Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt in de ruimte. De boordcomputer zal ook de temperatuur van de smartphone monitoren. Als de batterij te koud wordt, wordt een rekenintensief programma gestart zodat de processor het mobieltje kan opwarmen.Surrey Satellite Technology werkt al aan het STRaND-2 project waarbij twee nano-satellieten tegelijkertijd zullen worden gelanceerd.