Antenne TV kost 9,95 euro per maand

. © gpetric (iStock)
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Vanaf vandaag zijn in Vlaanderen minstens 18 zenders te bekijken via digitale ethertelevisie. Antenne TV van TV Vlaanderen gebruikt een binnen- of buitenhuisantenne ter grootte van een notaboekje en kost 9,95 euro per maand.

Antenne TV van TV Vlaanderen zendt vanaf vandaag de meest bekeken tv-kanalen uit via de ether. Het gaat om de zenders van Medialaan (vtm, Q2, Vitaya, Caz, vtmKzoom, Kadet), SBS Belgium (Vier, Vijf, Zes), de Nederlandse publieke zenders (NPO 1, NPO 2 en NPO 3) en de Franstalige zenders RTL-TVI, Club RTL en Plug RTL.

De zenders die nu al gratis digitaal te bekijken waren via de ether, onder meer één, Canvas en Ketnet, komen daar bovenop.

In Brussel, waar we Antenne TV konden uitproberen, ontvingen we twintig kanalen (BX1, la une, la deux, la trois en Euronews kwamen erbovenop).

Ontvangst

Wie Antenne TV wil ontvangen, heeft een CI+ module (39 euro) en een DVB-T2-tuner (DVB staat voor Digital Video Broadcasting) nodig. Die laatste is in recente televisies mogelijk ingebouwd, maar in oudere toestellen niet.

In dat geval is er een decoder nodig die Antenne TV samen met de CI+ module verkoopt voor de lanceerprijs van 99 euro.

De antenne, een zwart plakje ter grootte van een Moleskine-boekje, is geschikt voor binnen- of buitengebruik en kost 29 euro.

Antenne TV verdeelt zijn signaal via het zenderpark van Norkring. Ontvangst kan een probleem zijn en de website van TV Vlaanderen geeft een kaart met de dekkingskwaliteit.

In het centrum van Brussel, waar we onze antenne binnenshuis opstelden, moesten we alleen ver van de ramen, tussen dikke muren, eventjes richten, maar ook dan was de ontvangst goed.

Geschikt voor hoge definitie

Antenne TV levert standaard digitale kwaliteit. Er is een elektronische programmagids voor zeven dagen vooruit en de decoder biedt opnamemogelijkheid (voor zover de rechten beschikbaar zijn) via twee USB-sticks.

In het buitenland worden ook HD-kanalen courant via de ether uitgezonden. Country manager Yannick Altruy van M7 Groep, de eigenaar van TV Vlaanderen en Antenne TV, verzekert dat de decoder geschikt is voor HD-ontvangst. “Alle toestellen die met de DVB-T2-norm kunnen werken zijn HD-compatibel”, laat hij weten.

Eén minpunt. De tijd voor het schakelen tussen kanalen was met de Antenne TV-decoder in onze ervaring 3 tot 4 seconden. Wie graag zapt zal dat lang vinden.

Mikken op de jeugd

Hans Troelstra, de CEO van M7 Groep, prijst Antenne TV aan als “een compact product voor thuis of als tweede aansluiting in de slaapkamer, dat je ook kan meenemen op de camping, op de boot, op kot, enzovoort.”

De combinatie van Antenne TV met een goedkoop mobiel data-abonnement komt een eind zuiniger uit dan een kabelbundel. Ethertelevisie, het oudste medium op de tv-markt, hoopt daarmee stilletjes ook de jeugd aan te spreken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content