Antwerpen als eerste aangesloten op JustX-databank van Justitie

© Getty Images/Creatas RF
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het Antwerpse hof van beroep heeft als eerste toegang gekregen tot de langverwachte centrale databank ‘JustX’ van Justitie.

Wordt het dan toch nog iets met de digitalisering van Justitie? De afgelopen tien jaar was er onder meer het geflopte Phenix-project, waarbij zowel de overheid als Unisys fouten hebben gemaakt. Ook de opvolger, Cheops, brak weinig potten. Minister van Justitie Annemie Turtelboom lanceerde in april 2012 daarom een nieuw strategisch plan voor de informatisering van justitie. Tegen 2014 moeten via de kruispuntbank JustX alle gegevens over rechtszaken elektronisch verzameld en aan elkaar gekoppeld worden.

Het Antwerpse hof van beroep heeft nu als eerste toegang gekregen tot die nieuwe database, schrijft De Tijd. Zowel de magistraten als de griffiers kunnen er nu volledig digitaal uitspraken raadplegen. Vanaf de zomer van volgend jaar zouden alle andere hoven van beroep en de arbeidshoven hetzelfde kunnen doen. Maar daarmee is het werk nog lang niet achter de rug.

Magistraten zouden volgens het originele opzet van het strategische plan immers ook alle pv’s, bewijsstukken van onderzoeksrechters, conclusies van advocaten, vonnissen en uitvoeringsbesluiten voor de gevangenissen in één elektronisch dossier moeten kunnen raadplegen. En zo ver zijn we dus nog lang niet.

Begin dit jaar raakte nog bekend dat de volledige ‘elektronische procesvoering’ uitgesteld is tot 2015.

Pc’s nog steeds niet vervangen

Een van de aloude grote obstakels voor de informatisering van justitie is het gebrek aan (degelijke) computers. 17.500 oude computers moeten vervangen worden: een getal dat overigens voor het eerst opdook in – hou u vast – 2009. Toch duurde het maar liefst tot 2012 vooraleer de eerste schijf geld vrijgemaakt werd. In 2012 herlanceerde Turtelboom dan het vervangingsproject onder de naam ‘pc@work’. Eind 2014 moet die operatie eindelijk afgerond zijn: juist, 5 jaar na datum dus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content