Vlaanderen moet dringend werk maken van een betere luchtkwaliteit, wil het binnen de internationaal vastgelegde fijnstof- en NOx-normen blijven, zegt Elien Raport van de BBL. Een groener wagenpark is daarvoor essentieel, en taxi's zijn een belangrijke component, met 7888 vergunde taxivoertuigen in België. Bovendien is het de ideale manier om heel wat passagiers kennis te laten maken met het rijden in een elektrische auto.

Daarom slaan de taxisector en Bond Beter Leefmilieu de handen in elkaar voor een Vlaamse primeur. Via het e-taxiproject onderzoeken ze of het haalbaar is om tegen 2020 de volledige taxivloot in Vlaanderen elektrisch te laten rijden en welke economische en ecologische impact dat zou hebben.

"Een taxi is voortdurend onderweg en produceert veel uitlaatgassen", zegt Pierre Steenberghen van de nationale taxivereniging GTL. "Onze sector is dus een ideale proeftuin voor nieuwe, innovatieve technologieën. We weten allemaal dat in Vlaanderen en de rest van Europa binnenkort lage emissiezones worden ingevoerd. Taxibedrijven kunnen zich daar best nu al op voorbereiden, en de overheid heeft alle belang ons hierbij te helpen. Elektrische taxi's zijn een prima investering in een schonere stad en omgeving".

Deurne

Het bedrijf DTM Taxi uit Deurne krijgt de primeur, met twee e-taxi's van het type Mercedes B-Klasse Electric Drive. Aan de hand van deze test worden de praktische drempels, de randvoorwaarden en de nodige maatregelen in kaart gebracht.

Bond Beter Leefmilieu organiseert het hele pilootproject in samenwerking met adviesbureau The New Drive en de onderzoeksgroep MOBI van de Vrije Universiteit Brussel.

"Gedeelde elektrische mobiliteit speelt een cruciale rol in de energietransitie en de taxisector is een belangrijke speler", zegt Raport. "Met dit pilootproject willen we inzicht krijgen in de kansen en obstakels van de e-taxi's. Alle verzamelde kennis zullen we opnemen in ons beleidswerk. Bovendien willen we de beeldvorming rond elektrisch rijden bij de Belgische bevolking verbeteren. Een ritje in een elektrische taxi moet de drempelvrees helpen verlagen. E-taxi's zijn een tastbaar voorbeeld van de elektrische wagen als het nieuwe normaal," besluit Elien Raport van BBL. (IPS)

Vlaanderen moet dringend werk maken van een betere luchtkwaliteit, wil het binnen de internationaal vastgelegde fijnstof- en NOx-normen blijven, zegt Elien Raport van de BBL. Een groener wagenpark is daarvoor essentieel, en taxi's zijn een belangrijke component, met 7888 vergunde taxivoertuigen in België. Bovendien is het de ideale manier om heel wat passagiers kennis te laten maken met het rijden in een elektrische auto.Daarom slaan de taxisector en Bond Beter Leefmilieu de handen in elkaar voor een Vlaamse primeur. Via het e-taxiproject onderzoeken ze of het haalbaar is om tegen 2020 de volledige taxivloot in Vlaanderen elektrisch te laten rijden en welke economische en ecologische impact dat zou hebben."Een taxi is voortdurend onderweg en produceert veel uitlaatgassen", zegt Pierre Steenberghen van de nationale taxivereniging GTL. "Onze sector is dus een ideale proeftuin voor nieuwe, innovatieve technologieën. We weten allemaal dat in Vlaanderen en de rest van Europa binnenkort lage emissiezones worden ingevoerd. Taxibedrijven kunnen zich daar best nu al op voorbereiden, en de overheid heeft alle belang ons hierbij te helpen. Elektrische taxi's zijn een prima investering in een schonere stad en omgeving".DeurneHet bedrijf DTM Taxi uit Deurne krijgt de primeur, met twee e-taxi's van het type Mercedes B-Klasse Electric Drive. Aan de hand van deze test worden de praktische drempels, de randvoorwaarden en de nodige maatregelen in kaart gebracht.Bond Beter Leefmilieu organiseert het hele pilootproject in samenwerking met adviesbureau The New Drive en de onderzoeksgroep MOBI van de Vrije Universiteit Brussel."Gedeelde elektrische mobiliteit speelt een cruciale rol in de energietransitie en de taxisector is een belangrijke speler", zegt Raport. "Met dit pilootproject willen we inzicht krijgen in de kansen en obstakels van de e-taxi's. Alle verzamelde kennis zullen we opnemen in ons beleidswerk. Bovendien willen we de beeldvorming rond elektrisch rijden bij de Belgische bevolking verbeteren. Een ritje in een elektrische taxi moet de drempelvrees helpen verlagen. E-taxi's zijn een tastbaar voorbeeld van de elektrische wagen als het nieuwe normaal," besluit Elien Raport van BBL. (IPS)