Antwerpse start-up zet artificiële intelligentie in om ongevallen met rendieren te voorkomen
Onlangs werden in Noorwegen meer dan honderd rendieren aangereden door treinen. Om een einde te maken aan dergelijke bloedbaden, komt een Belgische start-up nu met technologie voor automatische rendierdetectie.
Vorige week kwamen in Noorwegen op vier dagen tijd maar liefst 110 rendieren om het leven. Het bloedigste voorval deed zich vorige zaterdag voor, toen één goederentrein meteen 65 dieren overreed. De voorbije jaren zouden er op die manier al meer dan 2.000 rendieren zijn gestorven.
“Naar aanleiding van dat probleem werden we gecontacteerd door het Amerikaanse bedrijf Boulder AI”, vertellen Geert Van Herbruggen en Bart De Boeck, oprichters van de prille Antwerpse start-up Engine27. Daarop besloten de AI-bedrijfjes uit Colorado en uit Antwerpen de handen in elkaar te slaan en naar een oplossing te zoeken.
“Wij hebben onze algoritmes aangepast om ze op het cameraplatform van Boulder AI te kunnen draaien. Zo hebben we samen ReindeerCam ontwikkeld, een systeem dat treinbestuurders automatisch waarschuwt wanneer rendieren zich in de buurt van de treinsporen bevinden.”
In eerste instantie detecteert een AI-camera, dag en nacht, of er zich iets vreemds over de sporen verplaatst. Daarna wordt gecontroleerd of het wel degelijk om een rendier gaat. “Daarvoor hebben we onze neurale netwerken getraind op basis van heel veel voorbeelddata van rendieren.” Wanneer een rendier geïdentificeerd wordt, krijgt de treinbestuurder binnen een tiende van een seconde een alarmsignaal toegestuurd. Die kan dan zijn snelheid aanpassen.
De nutteloze dood van elk rendier is een tragedie, vooral als je weet dat we over de technologie beschikken om dit te voorkomen
“De nutteloze dood van elk rendier is een tragedie, vooral als je weet dat we over de technologie beschikken om dit te voorkomen”, vertelt Darren Odom, de CEO van Boulder AI. “Dankzij de algoritmes van Engine27 hebben we nu een intelligente camera kunnen ontwikkelen die deze rendiersterfte in de toekomst een halt kan toeroepen.”
Het grote voordeel van de AI-camera’s is dat de berekeningen rechtstreeks in de ReindeerCam kunnen uitgevoerd worden. Met een gewone camera zou alle data steeds moeten doorgestuurd worden naar de cloud. En dat zou in de onherbergzame noordelijke gebieden van Noorwegen, waar het vaak ontbreekt aan een snelle internetverbinding, niet evident zijn. De ReindeerCams moeten natuurlijk wel nog de arctische winters kunnen overleven van de gebieden waarin de rendieren leven. “Maar ze zijn geschikt voor dergelijke weersomstandigheden en laten geen water of stof door”, klinkt het.
Ook andere toepassingen
Het detecteren van rendieren is eigenlijk niet zozeer de expertise van Engine27. De Antwerpenaars werken meer algemeen aan AI voor smart cities en aan toepassingen voor beveiliging. “Een belangrijk aspect van beveiliging is het detecteren van objecten die ergens niet op hun plaats zijn. In een bankkantoor hoort bijvoorbeeld geen wapen thuis. Op dezelfde manier kunnen we onze algoritmes inzetten voor het detecteren van eender wat dat zich niet op z’n plaats bevindt. Ook een rendier op een treinspoor “, lichten Geert Van Herbruggen en Bart De Boeck toe.
Met dezelfde technologie willen de twee in de toekomst ook mensen detecteren die zich op de Belgische spoorwegen begeven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier