Antwerpse ziekenhuizen creëren portaal voor patiëntengegevens

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Tien Antwerpse ziekenhuizen gaan een portaalsite op poten zetten om onderling medische patiëntengegevens uit te wisselen.

Tien Antwerpse ziekenhuizen gaan een portaalsite op poten zetten om onderling medische patiëntengegevens uit te wisselen.

De portaalsite van de 10 ziekenhuizen – A.Z. St.-Dimpna Geel, Gasthuiszusters Antwerpen, Heilige Familie Reet, H.-Hartziekenhuis Lier, H. Hartziekenhuis Mol, KLINA, Monica, Sint-Jozef Malle, Sint-Jozefkliniek Bornem & Willebroek en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen – wordt ‘de Antwerpse Regionale hub’ gedoopt.

Via de portaalsite zal de arts op één centrale plaats alle relevante medische gegevens van zijn patiënten terugvinden, ongeacht in welk ziekenhuis ze zijn opgenomen of onderzocht. Vandaag hebben alle ziekenhuizen nog elk hun eigen systeem, met een eigen log-in.

Belangrijke vraag: hoe staat het dan met beveiliging van de gegevens? “Artsen loggen in op het systeem via de eID. Ook het verkeer van de gegevens tussen de verschillende partijen onderling is goed beveiligd. Daarnaast moet de patiënt bij opname in het ziekenhuis expliciet toestemming geven vooraleer inzage in zijn medisch dossier wordt toegestaan”, melden de Antwerpse ziekenhuizen in een persbericht.

Het project maakt deel uit van de e-health-plannen van de FOD Volksgezondheid die de uitwisseling van lokaal-regionale zorgdossiers mee wil stimuleren. Een vergelijkbare ‘hub’ bestaat al in Gent. In Leuven, Brussel en West-Vlaanderen zijn ook al dergelijke projecten opgestart. Op termijn zal er een verbinding komen tussen alle regionale hubs in ons land.

Eind 2010 start de pilootfase voor de Antwerpse hub. Een beperkt aantal huisartsen zal toegang krijgen tot de portaalsite en minstens twee ziekenhuizen zullen verbonden zijn. Als de pilootfase succesvol blijkt te zijn, wordt de portaalsite in het voorjaar van 2011 operationeel. De huisartsen zullen begeleid en ondersteund worden om het systeem te gebruiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content