Het Belgische Anubex, dat softwareapplicaties moderniseert via het omturnen van bestaande code, lijkt weinig of geen last te ondervinden van de crisis. De omzet ging er met 14% op vooruit tot 2,1 miljoen euro en de EBITDA (of bedrijfskasstroom) steeg met 14% tot 450.000 euro, aldus afgevaardigd bestuurder Louis Heymans.

"Zo'n migratieproject leidt sowieso tot kostenverlagingen door de licenties die men uitspaart voor de verouderde platforms," vooral Natural Adabas van Software AG of IDMS van CA die meestal gemigreerd worden naar C#, Cobol of Java. Een andere goede reden voor een dergelijke migratie is het gebrek aan flexibiliteit van het mainframe (zoals onlangs bij de Christelijke Mutualiteiten). Ten slotte mag ook de vergrijzing van de kennis van de oude technologieën niet uit het oog worden verloren.

Heymans verwijst naar een nieuwe klant, een Amerikaanse bank met filialen in 14 landen voor wie Anubex een kernapplicatie heeft gemigreerd van Natural en DB2 naar Cobol met behoud van z/OS. De investering moest bovendien op 10 maanden tijd worden terugverdiend.

Intussen timmert Anubex verder aan de weg. De migratietools worden geleidelijk uitgebreid, met onder meer een conversieoplossing van VB naar VB .Net, en in de toekomst naar C# .Net en HP .Net. De conversietechnieken SLAM (Syntactic Language Abstraction Method) en SOAR (Snapshot-oriented Automated Reduction) blijven daarbij zeer belangrijk. Het bedrijf blijft ook zijn tools voor automatisch testen verbeteren en overweegt de oprichting van een cluster van kleine ondernemingen, met onder meer het Naamse Rever of het Amerikaanse Treehouse Software (TSI). Doel is een "best of breed aan te bieden, maar met de beide voeten op de grond". In deze constructie zouden tot vijftig experts kunnen worden ingezet, van wie een twintigtal bij Anubex.

Anubex is ten slotte ook blij met de aandacht van marktonderzoekers Gartner en Butler. De grotere zichtbaarheid die dat meebrengt, is mooi meegenomen, vooral omdat het bedrijf "niet echt commercieel actief is."

Het Belgische Anubex, dat softwareapplicaties moderniseert via het omturnen van bestaande code, lijkt weinig of geen last te ondervinden van de crisis. De omzet ging er met 14% op vooruit tot 2,1 miljoen euro en de EBITDA (of bedrijfskasstroom) steeg met 14% tot 450.000 euro, aldus afgevaardigd bestuurder Louis Heymans. "Zo'n migratieproject leidt sowieso tot kostenverlagingen door de licenties die men uitspaart voor de verouderde platforms," vooral Natural Adabas van Software AG of IDMS van CA die meestal gemigreerd worden naar C#, Cobol of Java. Een andere goede reden voor een dergelijke migratie is het gebrek aan flexibiliteit van het mainframe (zoals onlangs bij de Christelijke Mutualiteiten). Ten slotte mag ook de vergrijzing van de kennis van de oude technologieën niet uit het oog worden verloren. Heymans verwijst naar een nieuwe klant, een Amerikaanse bank met filialen in 14 landen voor wie Anubex een kernapplicatie heeft gemigreerd van Natural en DB2 naar Cobol met behoud van z/OS. De investering moest bovendien op 10 maanden tijd worden terugverdiend. Intussen timmert Anubex verder aan de weg. De migratietools worden geleidelijk uitgebreid, met onder meer een conversieoplossing van VB naar VB .Net, en in de toekomst naar C# .Net en HP .Net. De conversietechnieken SLAM (Syntactic Language Abstraction Method) en SOAR (Snapshot-oriented Automated Reduction) blijven daarbij zeer belangrijk. Het bedrijf blijft ook zijn tools voor automatisch testen verbeteren en overweegt de oprichting van een cluster van kleine ondernemingen, met onder meer het Naamse Rever of het Amerikaanse Treehouse Software (TSI). Doel is een "best of breed aan te bieden, maar met de beide voeten op de grond". In deze constructie zouden tot vijftig experts kunnen worden ingezet, van wie een twintigtal bij Anubex. Anubex is ten slotte ook blij met de aandacht van marktonderzoekers Gartner en Butler. De grotere zichtbaarheid die dat meebrengt, is mooi meegenomen, vooral omdat het bedrijf "niet echt commercieel actief is."