Domeinbeheerder Icann heeft zopas de namen bekend gemaakt van de 1.930 aanvragen voor nieuwe top level domeinen. In het lange lijstje vinden we onder andere .apple, .android, .bbc, .beer, .bnpparibas, .spa, .audi, .home, .games, .juniper, .microsoft en .nokia terug. Enkele namen waren intussen al bekend, zoals de drie initiatieven vanuit België (.gent, .vlaanderen en .brussels), of enkele van de strings waar Google voor gaat, zoals .google, .youtube, .docs en .lol.

Voor alle duidelijkheid: achter de aanvraag voor .spa zit niet de gelijknamige Belgische water- en frisdrankproducent, en .beer is géén initiatief van ABInbev. Overigens heeft 's werelds grootste bierbrouwer blijkbaar niet de moeite genomen om een aanvraag in te dienen/te laten indienen, want het Belgisch-Braziliaanse bedrijf ontbreekt volledig op de lijst. Eveneens merkwaardig, is dat noch Facebook noch Twitter voor een eigen suffix gaan.

Als een aanvraag voor een internetextensie wordt goedgekeurd, moet de organisatie er achter jaarlijks ruim 18.000 euro 'abonnementsgeld' betalen aan regulator Icann. Verwacht wordt dat de eerste suffixen in het eerste kwartaal van 2013 zullen opduiken op het internet. Icann zal werken in blokken van 500, en maakt zich sterk dat er op één jaar tijd gemakkelijk 1.000 top level domeinen live zullen kunnen gaan.

Overigens zullen aanvragen niet zo maar worden goedgekeurd. Voor 230 extensies zijn er bijvoorbeeld meerdere aanvragen ingediend (onder andere voor .shop). In totaal betreft het maar liefst 751 dossiers, of 39 procent van het totale aantal. Als de concurrenten allemaal een waterdicht dossier hebben ingediend, dan wordt de TLD geveild en gaat de toewijzing naar de partij die het meeste geld op tafel legt.

Van de 1.930 aanvragen die werden ingediend, komt het leeuwendeel (911 of 47,2 procent) uit de Verenigde Staten. Europa klokt af op een tweede plaats met 675 aanvragen (35 procent), 303 aanvragen komen uit de Aziatische regio (15,7 procent). Zuid-Amerika is goed voor 'slechts' 24 internetextensies, Afrika laat 17 dossiers optekenen.

Van de 1.930 dossiers kunnen er in totaal 66 gelabeld worden als 'geografische' tld, goed voor 3,4 procent van het totaal. 116 applicaties of 6 procent zijn 'geïnternationaliseerde' top level domeinen, of tld's in andere dan de Latijnse tekens.

84 aanvragen (4,6 procent) vallen onder de noemer 'community-gebaseerd'. Er werden applicaties voor nieuwe internetextensies ontvangen uit 60 verschillende landen.

Wil u de hele lijst doornemen met de 1.930 aanvragen, dan kan dat hier.

Domeinbeheerder Icann heeft zopas de namen bekend gemaakt van de 1.930 aanvragen voor nieuwe top level domeinen. In het lange lijstje vinden we onder andere .apple, .android, .bbc, .beer, .bnpparibas, .spa, .audi, .home, .games, .juniper, .microsoft en .nokia terug. Enkele namen waren intussen al bekend, zoals de drie initiatieven vanuit België (.gent, .vlaanderen en .brussels), of enkele van de strings waar Google voor gaat, zoals .google, .youtube, .docs en .lol. Voor alle duidelijkheid: achter de aanvraag voor .spa zit niet de gelijknamige Belgische water- en frisdrankproducent, en .beer is géén initiatief van ABInbev. Overigens heeft 's werelds grootste bierbrouwer blijkbaar niet de moeite genomen om een aanvraag in te dienen/te laten indienen, want het Belgisch-Braziliaanse bedrijf ontbreekt volledig op de lijst. Eveneens merkwaardig, is dat noch Facebook noch Twitter voor een eigen suffix gaan. Als een aanvraag voor een internetextensie wordt goedgekeurd, moet de organisatie er achter jaarlijks ruim 18.000 euro 'abonnementsgeld' betalen aan regulator Icann. Verwacht wordt dat de eerste suffixen in het eerste kwartaal van 2013 zullen opduiken op het internet. Icann zal werken in blokken van 500, en maakt zich sterk dat er op één jaar tijd gemakkelijk 1.000 top level domeinen live zullen kunnen gaan. Overigens zullen aanvragen niet zo maar worden goedgekeurd. Voor 230 extensies zijn er bijvoorbeeld meerdere aanvragen ingediend (onder andere voor .shop). In totaal betreft het maar liefst 751 dossiers, of 39 procent van het totale aantal. Als de concurrenten allemaal een waterdicht dossier hebben ingediend, dan wordt de TLD geveild en gaat de toewijzing naar de partij die het meeste geld op tafel legt. Van de 1.930 aanvragen die werden ingediend, komt het leeuwendeel (911 of 47,2 procent) uit de Verenigde Staten. Europa klokt af op een tweede plaats met 675 aanvragen (35 procent), 303 aanvragen komen uit de Aziatische regio (15,7 procent). Zuid-Amerika is goed voor 'slechts' 24 internetextensies, Afrika laat 17 dossiers optekenen. Van de 1.930 dossiers kunnen er in totaal 66 gelabeld worden als 'geografische' tld, goed voor 3,4 procent van het totaal. 116 applicaties of 6 procent zijn 'geïnternationaliseerde' top level domeinen, of tld's in andere dan de Latijnse tekens. 84 aanvragen (4,6 procent) vallen onder de noemer 'community-gebaseerd'. Er werden applicaties voor nieuwe internetextensies ontvangen uit 60 verschillende landen. Wil u de hele lijst doornemen met de 1.930 aanvragen, dan kan dat hier.