De ongeneeslijke aandoening verloopt onvoorspelbaar met periodes van betrekkelijke rust die afgewisseld worden door opstoten van hevige jeuk en/of pijnlijke en gezwollen gewrichten. Mits de juiste begeleiding en houding kunnen patiënten de klachten onder controle krijgen, maar net daar wringt het schoentje. Uit literatuurstudies zou blijken dat 40 procent van de patiënten zijn medicatie niet correct neemt.

De app MyPso werd donderdag gelanceerd in het kader van de Wereld Psoriasis Dag op 29 oktober. "Het taboe rond psoriasis moet verdwijnen. Huidziekten hebben een zeer belangrijke sociale impact omdat ze zo zichtbaar zijn", legt dermatoloog, dr. Bernadette Blouard, uit.

MyPso, dat ontwikkeld werd door LEO Pharma, werkt als een soort van logboek. Gebruikers kunnen er elke dag hun symptomen en de uitlokkende factoren mee vastleggen en krijgen zo een beter zicht op het verloop van hun ziekte. Ook krijgen ze praktische tips aangereikt voor kleine veranderingen die een grote impact hebben op hun huid en levenskwaliteit. De bedoeling is dat de applicatie tegelijk dient als een middel om met de arts te communiceren. Daarnaast brengt de app patiënten met psoriasis op anonieme wijze met elkaar in contact. "Dat zorgt ervoor dat ze zich meer omringd voelen. Tegelijk kan de app sommige personen ook aanzetten om een arts te raadplegen", aldus dr. Blouard.

In België lijden zowat 300.000 mensen aan de chronische ziekte. De aandoening kan veroorzaakt worden door drie factoren: stress, erfelijkheid en alcoholgebruik. (Belga/WK)

De ongeneeslijke aandoening verloopt onvoorspelbaar met periodes van betrekkelijke rust die afgewisseld worden door opstoten van hevige jeuk en/of pijnlijke en gezwollen gewrichten. Mits de juiste begeleiding en houding kunnen patiënten de klachten onder controle krijgen, maar net daar wringt het schoentje. Uit literatuurstudies zou blijken dat 40 procent van de patiënten zijn medicatie niet correct neemt.De app MyPso werd donderdag gelanceerd in het kader van de Wereld Psoriasis Dag op 29 oktober. "Het taboe rond psoriasis moet verdwijnen. Huidziekten hebben een zeer belangrijke sociale impact omdat ze zo zichtbaar zijn", legt dermatoloog, dr. Bernadette Blouard, uit. MyPso, dat ontwikkeld werd door LEO Pharma, werkt als een soort van logboek. Gebruikers kunnen er elke dag hun symptomen en de uitlokkende factoren mee vastleggen en krijgen zo een beter zicht op het verloop van hun ziekte. Ook krijgen ze praktische tips aangereikt voor kleine veranderingen die een grote impact hebben op hun huid en levenskwaliteit. De bedoeling is dat de applicatie tegelijk dient als een middel om met de arts te communiceren. Daarnaast brengt de app patiënten met psoriasis op anonieme wijze met elkaar in contact. "Dat zorgt ervoor dat ze zich meer omringd voelen. Tegelijk kan de app sommige personen ook aanzetten om een arts te raadplegen", aldus dr. Blouard. In België lijden zowat 300.000 mensen aan de chronische ziekte. De aandoening kan veroorzaakt worden door drie factoren: stress, erfelijkheid en alcoholgebruik. (Belga/WK)