Met het ouder worden vermindert ons zicht omdat onze ooglenzen minder goed kunnen scherpstellen. Met een app zou het mogelijk zijn de verslechtering van de ogen te compenseren.

GlassesOff is software die de visuele cortex in het brein stimuleert en werd ontwikkeld door Uri Polat van de universiteit van Tel Aviv. Door de snelheid en de kwaliteit van de beeldverwerking in het brein te verbeteren kan de verslechtering van het zicht worden tegengegaan.

Naarmate we ouder worden, vermindert de scherpte waarmee we voorwerpen dicht bij ons waarnemen omdat onze lenzen minder elastisch worden. Het fenomeen bekend als presbyopie doet zich voor bij mensen van rond de vijftig en ouder. Die moeten dan aan de leesbril.

Maar de app GlassesOff zou ervoor zorgen dat dit pas op een later tijdstip nodig wordt. Polat's software toont gebruikers een reeks onscherpe beelden. Door de hersenen te trainen zijn ze in staat de beelden helder en scherp te maken. Proefpersonen van rond de vijftig konden door met de app te oefenen hun leessnelheid met vier seconden per zin verbeteren. Een pagina uit de New York Times lezen zonder leesbril duurde voor de training 12 minuten, na de training met GlassesOff was dat gemiddeld 5,3 minuten.

Om een goed resultaat te bereiken zou je drie keer per week 15 minuten moeten trainen met de software en dat gedurende drie maanden moeten volhouden. GlassesOff zou begin volgend jaar beschikbaar zijn - in eerste instantie als app voor de iPhone - en zou ongeveer 95 dollar kosten.

Met het ouder worden vermindert ons zicht omdat onze ooglenzen minder goed kunnen scherpstellen. Met een app zou het mogelijk zijn de verslechtering van de ogen te compenseren. GlassesOff is software die de visuele cortex in het brein stimuleert en werd ontwikkeld door Uri Polat van de universiteit van Tel Aviv. Door de snelheid en de kwaliteit van de beeldverwerking in het brein te verbeteren kan de verslechtering van het zicht worden tegengegaan. Naarmate we ouder worden, vermindert de scherpte waarmee we voorwerpen dicht bij ons waarnemen omdat onze lenzen minder elastisch worden. Het fenomeen bekend als presbyopie doet zich voor bij mensen van rond de vijftig en ouder. Die moeten dan aan de leesbril. Maar de app GlassesOff zou ervoor zorgen dat dit pas op een later tijdstip nodig wordt. Polat's software toont gebruikers een reeks onscherpe beelden. Door de hersenen te trainen zijn ze in staat de beelden helder en scherp te maken. Proefpersonen van rond de vijftig konden door met de app te oefenen hun leessnelheid met vier seconden per zin verbeteren. Een pagina uit de New York Times lezen zonder leesbril duurde voor de training 12 minuten, na de training met GlassesOff was dat gemiddeld 5,3 minuten. Om een goed resultaat te bereiken zou je drie keer per week 15 minuten moeten trainen met de software en dat gedurende drie maanden moeten volhouden. GlassesOff zou begin volgend jaar beschikbaar zijn - in eerste instantie als app voor de iPhone - en zou ongeveer 95 dollar kosten.