De gratis app, enkel voor Androidgebruikers, is volgens de ontwikkelaars erg nuttig voor mensen die in landen wonen zonder conventionele waarschuwingssystemen.

MyShake gebruikt de sensoren in een smartphone, de versnellingsmeters, om de trillingen te detecteren. Die informatie wordt in real time naar een centraal systeem verzonden, samen met de satellietgegevens over de locatie. Het centrale systeem verzamelt zo alle gegevens van de verschillende smartphones en kan op die manier regio's die naar alle waarschijnlijkheid de aardbeving in een later stadium zullen voelen, waarschuwen.

Kostbare seconden

"We hebben op zijn minst 300 telefoons nodig binnen een straal van 110 kilometer om betrouwbare info over de locatie, de magnitude en het begintijdstip van de aardbeving te verkrijgen", zegt Richard Allen van het seismologisch laboratorium van de universiteit van Berkeley.

Bestaande vroege waarschuwingssystemen (EEW) ontvangen gegevens van seismologische stations als die trillingen registreren. Vervolgens zenden ze een waarschuwing uit naar regio's die kans maken om de aardbeving te voelen. Zo'n waarschuwing geeft mensen kostbare seconden of minuten om te schuilen, uit een lift te komen, kinderen te beschermen of de auto veilig aan de kant van de weg te zetten.

EEW-systemen zijn duur en "niettegenstaande veel landen ze al in gebruik hebben, zijn er slechts weinig seismische stations", zegt Allen. "Maar in landen zoals in Nepal of Peru zijn er wel miljoenen smartphonegebruikers."

In 2015 kostten twee aardbevingen in Nepal het leven aan 8000 mensen. 21.000 mensen geraakten gewond. "In het geval van de grootste aardbeving, die van Kathmandu, had de app 20 seconden van tevoren een waarschuwing kunnen uitzenden", zegt Allen. (IPS)

De gratis app, enkel voor Androidgebruikers, is volgens de ontwikkelaars erg nuttig voor mensen die in landen wonen zonder conventionele waarschuwingssystemen.MyShake gebruikt de sensoren in een smartphone, de versnellingsmeters, om de trillingen te detecteren. Die informatie wordt in real time naar een centraal systeem verzonden, samen met de satellietgegevens over de locatie. Het centrale systeem verzamelt zo alle gegevens van de verschillende smartphones en kan op die manier regio's die naar alle waarschijnlijkheid de aardbeving in een later stadium zullen voelen, waarschuwen.Kostbare seconden"We hebben op zijn minst 300 telefoons nodig binnen een straal van 110 kilometer om betrouwbare info over de locatie, de magnitude en het begintijdstip van de aardbeving te verkrijgen", zegt Richard Allen van het seismologisch laboratorium van de universiteit van Berkeley.Bestaande vroege waarschuwingssystemen (EEW) ontvangen gegevens van seismologische stations als die trillingen registreren. Vervolgens zenden ze een waarschuwing uit naar regio's die kans maken om de aardbeving te voelen. Zo'n waarschuwing geeft mensen kostbare seconden of minuten om te schuilen, uit een lift te komen, kinderen te beschermen of de auto veilig aan de kant van de weg te zetten.EEW-systemen zijn duur en "niettegenstaande veel landen ze al in gebruik hebben, zijn er slechts weinig seismische stations", zegt Allen. "Maar in landen zoals in Nepal of Peru zijn er wel miljoenen smartphonegebruikers."In 2015 kostten twee aardbevingen in Nepal het leven aan 8000 mensen. 21.000 mensen geraakten gewond. "In het geval van de grootste aardbeving, die van Kathmandu, had de app 20 seconden van tevoren een waarschuwing kunnen uitzenden", zegt Allen. (IPS)