De Clean Ride Mapper, ontwikkeld door ingenieurs van de McGil-universiteit, geeft de fietser in Toronto twee mogelijke routes naar een bestemming: de kortste en de schoonste.

De schoonste route is meestal wat langer maar de fietser krijgt onderweg een pak minder vervuiling binnen. "Soms kan een omweg van minder dan 1 kilometer resulteren in een veel minder vervuilende rit", zeggen de ontwikkelaars.

Dezelfde app in Montreal voegt daar nog een derde optie aan toe: de stilste route.

Fietsers ademen dieper in

De onderzoekers ontwikkelden de app omdat fietsers zeer kwetsbaar zijn voor luchtvervuiling. Al trappend leveren ze een grotere inspanning dan voetgangers. Ze ademen sneller en dieper in en daardoor dringt vervuiling zoals stikstofdioxide (NO2) en fijn stof verder door in de luchtwegen. Dat kan leiden tot onder meer een verminderde longfunctie.

Hoe verder de fietser verwijderd blijft van auto's, hoe minder vervuiling hij binnenkrijgt. Notoire plaatsen met veel vervuiling zijn straten met aan weerszijden veel hoge gebouwen en kruispunten, omdat auto's daar langere tijd stilstaan. Ook de windrichting speelt een rol.

In Montreal blijken zeer populaire fietsroutes, zoals die langs het Canal de Lachine, ongezond te zijn.

De Clean Ride Mapper is gebaseerd op data over de verkeersstromen en de luchtkwaliteit in de verschillende delen in stad. (IPS)

De Clean Ride Mapper, ontwikkeld door ingenieurs van de McGil-universiteit, geeft de fietser in Toronto twee mogelijke routes naar een bestemming: de kortste en de schoonste. De schoonste route is meestal wat langer maar de fietser krijgt onderweg een pak minder vervuiling binnen. "Soms kan een omweg van minder dan 1 kilometer resulteren in een veel minder vervuilende rit", zeggen de ontwikkelaars.Dezelfde app in Montreal voegt daar nog een derde optie aan toe: de stilste route.Fietsers ademen dieper inDe onderzoekers ontwikkelden de app omdat fietsers zeer kwetsbaar zijn voor luchtvervuiling. Al trappend leveren ze een grotere inspanning dan voetgangers. Ze ademen sneller en dieper in en daardoor dringt vervuiling zoals stikstofdioxide (NO2) en fijn stof verder door in de luchtwegen. Dat kan leiden tot onder meer een verminderde longfunctie. Hoe verder de fietser verwijderd blijft van auto's, hoe minder vervuiling hij binnenkrijgt. Notoire plaatsen met veel vervuiling zijn straten met aan weerszijden veel hoge gebouwen en kruispunten, omdat auto's daar langere tijd stilstaan. Ook de windrichting speelt een rol.In Montreal blijken zeer populaire fietsroutes, zoals die langs het Canal de Lachine, ongezond te zijn.De Clean Ride Mapper is gebaseerd op data over de verkeersstromen en de luchtkwaliteit in de verschillende delen in stad. (IPS)