De applicatie "SAIP" is gratis beschikbaar in het Frans en Engels, zo kondigde het ministerie van Binnenlandse Zaken aan. Het gaat om een aanvulling op de al bestaande alarmsystemen. SAIP is momenteel te downloaden in de App Store van Apple en in Google Play.

Iedere gebruiker krijgt een waarschuwing op de smartphone als "een aanslag of uitzonderlijk evenement" wordt vermoed. De gebruiker krijgt binnen het kwartier na het alarm van de autoriteiten een notificatie.

Staat de gebruiker geolocalisatie toe, krijgt die een waarschuwing zodra hij of zij in een risicozone komt of in zo'n zone aanwezig is op het moment van een aanslag. De waarschuwing verduidelijkt de aard van het gevaar en geeft raad wat te doen. De gebruiker kan ook tot acht geografische zones registreren, bijvoorbeeld bij ongerustheid over naasten.

De applicatie "garandeert het respect voor de privacy van de gebruikers", verzekeren de autoriteiten.

Behalve een alarmfunctie, bevat de toepassing ook praktische raadgevingen en richtlijnen in het geval van gevaar, zoals het vermijden van een overbelasting van de communicatienetwerken.

De alarmberichten kunnen ook worden gedeeld op sociale media, "voor een maximale verspreiding van veiligheidsberichten". In de komende maanden krijgt de applicatie een update en zal die ook waarschuwen voor grote natuur- en technologische risico's.

(Belga/WK)

De applicatie "SAIP" is gratis beschikbaar in het Frans en Engels, zo kondigde het ministerie van Binnenlandse Zaken aan. Het gaat om een aanvulling op de al bestaande alarmsystemen. SAIP is momenteel te downloaden in de App Store van Apple en in Google Play. Iedere gebruiker krijgt een waarschuwing op de smartphone als "een aanslag of uitzonderlijk evenement" wordt vermoed. De gebruiker krijgt binnen het kwartier na het alarm van de autoriteiten een notificatie. Staat de gebruiker geolocalisatie toe, krijgt die een waarschuwing zodra hij of zij in een risicozone komt of in zo'n zone aanwezig is op het moment van een aanslag. De waarschuwing verduidelijkt de aard van het gevaar en geeft raad wat te doen. De gebruiker kan ook tot acht geografische zones registreren, bijvoorbeeld bij ongerustheid over naasten. De applicatie "garandeert het respect voor de privacy van de gebruikers", verzekeren de autoriteiten. Behalve een alarmfunctie, bevat de toepassing ook praktische raadgevingen en richtlijnen in het geval van gevaar, zoals het vermijden van een overbelasting van de communicatienetwerken. De alarmberichten kunnen ook worden gedeeld op sociale media, "voor een maximale verspreiding van veiligheidsberichten". In de komende maanden krijgt de applicatie een update en zal die ook waarschuwen voor grote natuur- en technologische risico's. (Belga/WK)