In een interview met de Amerikaanse krant Wall Street Journal geeft Apple-CEO Tim Cook het mobiele besturingssysteem van Google - meer bepaald de versie voor tablets - er flink van langs.

"Android is als Europa"

"Wij hebben meer dan een miljoen iOS-apps. Ruim een half miljoen daarvan zijn geoptimaliseerd voor de iPad. Android heeft daarentegen maar 1.000 apps die op maat gemaakt zijn van tablets. Dat is één van de redenen waarom de gebruikerservaring op Android-tablets zo waardeloos is: de meeste apps zijn niets meer dan uitgerekte smartphone-apps."

"Android is als Europa", gaat Cook verder. "Europa is een continent met veel landen die sterk van elkaar verschillen - vroeger begrepen Amerikanen niet dat Europa landen omvatte die niet zoals Amerikaanse staten waren. Android is ook vele dingen. Hoeveel mensen met een Kindle hebben door dat ze eigenlijk Android gebruiken? En heb je gezien hoeveel extra software door Samsung wordt toegevoegd aan Android? De verschillende versies lijken niet eens op elkaar. Er is dag en nacht verschil."

"Er komen nieuwe productcategorieën"

De krant vraagt Cook ook naar de nieuwe producten die op stapel staan voor 2014. Gaat Apple nieuwe productcategorieën introduceren of louter de bestaande apparaten verbeteren? "De laatste maanden hebben we enorm veel nieuwe producten gelanceerd: de iPad Air, de iPad Mini met Retinascherm, het Macintosh-besturingssysteem Mavericks, iOS 7, iTunes Radio, een vernieuwde Macintosh-lijn, twee nieuwe telefoons tegelijk met de iPhone 5C en de 5S, een vingerafdrukscanner... Maar we kunnen nog meer doen."

Wat dan precies? "We kunnen geen even kwaliteitsvolle dingen doen als we te veel tegelijk maken, dus we blijven een beperkt aantal dingen maken, en we blijven die geweldig maken. Toch zullen er ook nieuwe productcategorieën komen. We werken aan schitterende dingen, maar we zijn niet klaar om daar al over te praten."

Grotere iPhone niet uitgesloten

Vraag is of er ooit een grotere iPhone komt, waar al een tijdje over gespeculeerd wordt. "We gaan daar niet aan beginnen voordat de technologie er klaar voor is - we willen onze klanten op alle vlakken het beste geven, niet enkel de grootte telt maar ook de resolutie, de helderheid, het contrast, de betrouwaarheid. Maar dat wil niet zeggen dat we het nooit gaan doen."

In een interview met de Amerikaanse krant Wall Street Journal geeft Apple-CEO Tim Cook het mobiele besturingssysteem van Google - meer bepaald de versie voor tablets - er flink van langs. "Android is als Europa" "Wij hebben meer dan een miljoen iOS-apps. Ruim een half miljoen daarvan zijn geoptimaliseerd voor de iPad. Android heeft daarentegen maar 1.000 apps die op maat gemaakt zijn van tablets. Dat is één van de redenen waarom de gebruikerservaring op Android-tablets zo waardeloos is: de meeste apps zijn niets meer dan uitgerekte smartphone-apps." "Android is als Europa", gaat Cook verder. "Europa is een continent met veel landen die sterk van elkaar verschillen - vroeger begrepen Amerikanen niet dat Europa landen omvatte die niet zoals Amerikaanse staten waren. Android is ook vele dingen. Hoeveel mensen met een Kindle hebben door dat ze eigenlijk Android gebruiken? En heb je gezien hoeveel extra software door Samsung wordt toegevoegd aan Android? De verschillende versies lijken niet eens op elkaar. Er is dag en nacht verschil." "Er komen nieuwe productcategorieën" De krant vraagt Cook ook naar de nieuwe producten die op stapel staan voor 2014. Gaat Apple nieuwe productcategorieën introduceren of louter de bestaande apparaten verbeteren? "De laatste maanden hebben we enorm veel nieuwe producten gelanceerd: de iPad Air, de iPad Mini met Retinascherm, het Macintosh-besturingssysteem Mavericks, iOS 7, iTunes Radio, een vernieuwde Macintosh-lijn, twee nieuwe telefoons tegelijk met de iPhone 5C en de 5S, een vingerafdrukscanner... Maar we kunnen nog meer doen." Wat dan precies? "We kunnen geen even kwaliteitsvolle dingen doen als we te veel tegelijk maken, dus we blijven een beperkt aantal dingen maken, en we blijven die geweldig maken. Toch zullen er ook nieuwe productcategorieën komen. We werken aan schitterende dingen, maar we zijn niet klaar om daar al over te praten." Grotere iPhone niet uitgeslotenVraag is of er ooit een grotere iPhone komt, waar al een tijdje over gespeculeerd wordt. "We gaan daar niet aan beginnen voordat de technologie er klaar voor is - we willen onze klanten op alle vlakken het beste geven, niet enkel de grootte telt maar ook de resolutie, de helderheid, het contrast, de betrouwaarheid. Maar dat wil niet zeggen dat we het nooit gaan doen."