Apple en Ericsson bekvechten weer over patenten
Apple stapt naar de rechter omdat Ericsson te veel geld vraagt voor enkel patenten rond LTE. Maar de Zweedse telecomreus anticipeert en trekt om dezelfde reden naar een andere rechtbank.
Discussies over patenten blijven ook in 2015 schering en inslag. Deze keer gaat het om Apple dat vindt dat het te veel moet betalen voor patenten rond standaarden van LTE technologie van Ericsson. Volgens de iPhonemaker wil Ericsson betaald worden volgens een percentage van de verkoopprijs van de smartphones of tablets die Apple maakt. Terwijl die laatste vindt dat de waarde moet worden bepaald op basis van de waarde van de chip waarin de gepatenteerde technologie is verwerkt.
De twee hadden al een afspraak sinds 2008, maar die is intussen afgelopen en onderhandelingen hebben niets opgeleverd. Daarom probeert Apple nu via een rechtbank in Californië gelijk te krijgen, maar ook als het ongelijk krijgt, wil het bedrijf dat de rechter een prijs oplegt.
Ericsson wacht de uitspraak niet af en trekt voor hetzelfde geschil naar een rechtbank in Texas, waar het Amerikaans hoofdkwartier van Ericsson ligt. Dat beiden voor hetzelfde naar andere rechtbanken stappen doet dan ook vermoeden dat bepaalde rechters meer of minder in het voordeel van patenteigenaars oordelen.
Geld voor werknemers Google, Apple, Intel en Adobe?
Gelukkig komen sommige ruzies ook tot een einde. Zo hebben Apple, Adobe, Google en Intel een nieuwe schikking getroffen met misnoegde werknemers over het niet wegstelen van elkaars personeel.
De zaak loopt al enkele jaren en groeide uit tot een class action suit waarbij duizenden werknemers de bedrijven aanklaagden. Omdat de vier onderling belisten om geen werknemers bij elkaar weg te kapen, werd de kans kleiner dat werknemers het bedrijf zouden verlaten, waardoor opslag of andere extra’s vaak achterwege bleven.
Een eerdere schikking werd niet goedgekeurd omdat het bedrag dat de vier zouden ophoesten te laag lag. Een nieuwe schikking, waarvan momenteel weinig details bekend zijn, wordt nu bekeken door de rechter.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier