In de eerste drie maanden van dit jaar werden er 349 miljoen telefoons verkocht, waarvan 78 procent smartphones. Dat is een groei van 3,9 procent op jaarbasis. Samsung blijft met een marktaandeel van 23,2 procent de grootste, gevolgd door 14,8 procent voor Apple. De cijfers zijn afkomstig van analistenbureau Gartner.

Hoewel het verschil met de rest van de top vijf, Huawei, Oppo en Xiaomi, nog groot is, valt op dat de drie Chinese spelers heel stevig groeien terwijl Samsung en Apple het tij zien keren. Samsung verkocht nog net iets meer dan in dezelfde periode vorig jaar, maar verliest marktaandeel. Bij Apple daalt zowel het volume als de marktpositie waardoor het bedrijf zijn sterkste terugval kent sinds het met de iPhone begon.

., .
. © .

Volgens Gartner komt de beperkte groei op de smartphonemarkt vandaag uit opkomende markten en uit de verkoop van goedkope 4G-toestellen. Of anders gezegd: wie veel toestellen wil verkopen doet dat niet met de toptoestellen van meer dan 500 euro.

Android heerst

De marktanalist kijkt ook naar het marktaandeel van de besturingssystemen. Daar blijft Android het landschap domineren met 84,1 procent gevolgd door iOS op 14,8 procent. Windows Phone kalft verder af naar 0,7 procent. Blackberry haalt nog 0,2 procent, het equivalent van amper 660.000 toestellen.

In de eerste drie maanden van dit jaar werden er 349 miljoen telefoons verkocht, waarvan 78 procent smartphones. Dat is een groei van 3,9 procent op jaarbasis. Samsung blijft met een marktaandeel van 23,2 procent de grootste, gevolgd door 14,8 procent voor Apple. De cijfers zijn afkomstig van analistenbureau Gartner.Hoewel het verschil met de rest van de top vijf, Huawei, Oppo en Xiaomi, nog groot is, valt op dat de drie Chinese spelers heel stevig groeien terwijl Samsung en Apple het tij zien keren. Samsung verkocht nog net iets meer dan in dezelfde periode vorig jaar, maar verliest marktaandeel. Bij Apple daalt zowel het volume als de marktpositie waardoor het bedrijf zijn sterkste terugval kent sinds het met de iPhone begon.Volgens Gartner komt de beperkte groei op de smartphonemarkt vandaag uit opkomende markten en uit de verkoop van goedkope 4G-toestellen. Of anders gezegd: wie veel toestellen wil verkopen doet dat niet met de toptoestellen van meer dan 500 euro.Android heerstDe marktanalist kijkt ook naar het marktaandeel van de besturingssystemen. Daar blijft Android het landschap domineren met 84,1 procent gevolgd door iOS op 14,8 procent. Windows Phone kalft verder af naar 0,7 procent. Blackberry haalt nog 0,2 procent, het equivalent van amper 660.000 toestellen.