De Verenigde Staten hebben voor een rechtbank in New York een rechtszaak ingespannen tegen technologiebedrijf Apple en enkele van de grootste uitgevers van boeken. De bedrijven zouden illegale prijsafspraken gemaakt hebben over elektronische boeken op iTunes, de digitale winkel van Apple.

Dat meldt persagentschap Bloomberg. Het gaat om de uitgevers Hachette Book Group, Macmillan, Penguin, HarperCollins en Simon & Schuster. Apple en Macmillan beweren dat hun afspraken de concurrentie op de elektronische boekenmarkt bevorderde. Penguin zou dan weer bereid zijn om het geschil voor de rechtbank uit te vechten.

Ook de Europese Commissie opende eind vorig jaar een onderzoek naar een mogelijk kartel op de markt voor e-books. Gisteren maakte bevoegd eurocommissaris Joaquin Almunia bekend dat Apple en de uitgeverijen Simon & Schuster, HarperCollins, Hachette en Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck (eigenaar van Macmillan, nvdr) voorstellen hebben overgemaakt om de zaak op te lossen. Het onderzoek naar het Britse Penguin is nog steeds lopende. Volgens Almunia hebben Simon & Schuster, HarperCollins en Hachette een schikking getroffen met de Amerikaanse autoriteiten.

De juridische stap is geen verrassing. Vorige maand raakte bekend dat de overheid de voorwaarden van de akkoorden tussen Apple en de uitgevers onderzocht. Daarbij bepaalden de uitgevers minimumprijzen voor boeken en kreeg Apple 30 procent van de prijs in ruil. De overeenkomsten werden gesloten voor de lancering van de iPad in april 2010.

Volgens het ministerie betaalden de consumenten van de zogenaamde "e-books" daardoor tientallen miljoenen dollars te veel.

Bron: Belga

De Verenigde Staten hebben voor een rechtbank in New York een rechtszaak ingespannen tegen technologiebedrijf Apple en enkele van de grootste uitgevers van boeken. De bedrijven zouden illegale prijsafspraken gemaakt hebben over elektronische boeken op iTunes, de digitale winkel van Apple. Dat meldt persagentschap Bloomberg. Het gaat om de uitgevers Hachette Book Group, Macmillan, Penguin, HarperCollins en Simon & Schuster. Apple en Macmillan beweren dat hun afspraken de concurrentie op de elektronische boekenmarkt bevorderde. Penguin zou dan weer bereid zijn om het geschil voor de rechtbank uit te vechten. Ook de Europese Commissie opende eind vorig jaar een onderzoek naar een mogelijk kartel op de markt voor e-books. Gisteren maakte bevoegd eurocommissaris Joaquin Almunia bekend dat Apple en de uitgeverijen Simon & Schuster, HarperCollins, Hachette en Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck (eigenaar van Macmillan, nvdr) voorstellen hebben overgemaakt om de zaak op te lossen. Het onderzoek naar het Britse Penguin is nog steeds lopende. Volgens Almunia hebben Simon & Schuster, HarperCollins en Hachette een schikking getroffen met de Amerikaanse autoriteiten. De juridische stap is geen verrassing. Vorige maand raakte bekend dat de overheid de voorwaarden van de akkoorden tussen Apple en de uitgevers onderzocht. Daarbij bepaalden de uitgevers minimumprijzen voor boeken en kreeg Apple 30 procent van de prijs in ruil. De overeenkomsten werden gesloten voor de lancering van de iPad in april 2010. Volgens het ministerie betaalden de consumenten van de zogenaamde "e-books" daardoor tientallen miljoenen dollars te veel. Bron: Belga