De Amerikaanse technologiegigant Apple heeft het Finse Nokia voorbijgestoken als wereldwijde nummer één onder de fabrikanten van mobiele telefoons, althans wat betreft inkomsten. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Strategy Analytics. De Finse mobieltjesmaker blijft wel de grootste in aantal verkochte toestellen.

Volgens de studie haalde Apple 11,9 miljard dollar (8,1 miljard euro) uit de verkoop van 18,6 miljoen toestellen tijdens het eerste kwartaal van 2011. Nokia verkocht er 108,5 miljoen, zes keer meer dus, maar haalde daar maar 9,4 miljard dollar (6,4 miljard euro) uit.

"Apple is er in minder dan vier jaar tijd in geslaagd aan kop te komen met stevige volumes en hoge groothandelsprijzen", aldus een analist van Strategy Analytics.

Een analist van IDC zegt dat de cijfers niet verrassen. "Apple verkoopt een toestel in de hogere prijsklasse, en niets anders. Het bedrijf slaagt erin de kosten meer te delen met de operatoren dan gelijk welke andere fabrikant van toestellen uit de hogere prijsklasse in de Verenigde Staten."

Volgens de studie slaagt Apple er in zijn toestellen te verkopen aan de operatoren voor 638 dollar (437 euro), zelfs al ligt de aankoopprijs voor de gebruiker op 200 dollar (137 euro), in combinatie met een tariefplan. Bij Nokia bedraagt de groothandelsprijs gemiddeld maar 87 dollar (59,5 euro).

Bron: Belga

De Amerikaanse technologiegigant Apple heeft het Finse Nokia voorbijgestoken als wereldwijde nummer één onder de fabrikanten van mobiele telefoons, althans wat betreft inkomsten. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Strategy Analytics. De Finse mobieltjesmaker blijft wel de grootste in aantal verkochte toestellen. Volgens de studie haalde Apple 11,9 miljard dollar (8,1 miljard euro) uit de verkoop van 18,6 miljoen toestellen tijdens het eerste kwartaal van 2011. Nokia verkocht er 108,5 miljoen, zes keer meer dus, maar haalde daar maar 9,4 miljard dollar (6,4 miljard euro) uit. "Apple is er in minder dan vier jaar tijd in geslaagd aan kop te komen met stevige volumes en hoge groothandelsprijzen", aldus een analist van Strategy Analytics. Een analist van IDC zegt dat de cijfers niet verrassen. "Apple verkoopt een toestel in de hogere prijsklasse, en niets anders. Het bedrijf slaagt erin de kosten meer te delen met de operatoren dan gelijk welke andere fabrikant van toestellen uit de hogere prijsklasse in de Verenigde Staten." Volgens de studie slaagt Apple er in zijn toestellen te verkopen aan de operatoren voor 638 dollar (437 euro), zelfs al ligt de aankoopprijs voor de gebruiker op 200 dollar (137 euro), in combinatie met een tariefplan. Bij Nokia bedraagt de groothandelsprijs gemiddeld maar 87 dollar (59,5 euro).Bron: Belga