Het nieuwe mobiele besturingssysteem van Apple ondersteunt multitasking, en introduceert een eigen advertentieplatform iAd.

Het opmerkelijkste nieuws op de persconferentie van Apple gisteren was niet het feit dat iPhone OS 4 kan multitasken, maar dat Cupertino met een eigen advertentieplatform gaat uitpakken waarmee de rivaliteit met Google nog eens benadrukt wordt.

Met iAd wordt het mogelijk om advertenties ín applicaties voor de iPhone en voor de iPad op te nemen. Ontwikkelaars mogen 60 procent van de reclame-inkomsten houden, de overige 40 procent gaat naar Apple.

De reclameboodschappen worden geactiveerd door het klikken op een banner in een app, waarna de gebruiker gewoon verdergaat met de toepassing. De apps worden met andere woorden niet verlaten tijdens de commerciële boodschappen, iets wat vandaag nog wel gebeurt.

De demarche van Apple volgt op de overname van Quattro Wireless voor 275 miljoen dollar eerder op het jaar. Dat bedrijf is gespecialiseerd in advertenties voor mobiele apparaten. Google zet uiteraard ook zwaar in op mobiele webadvertenties, en kocht enkele maanden geleden AdMob (voor 750 miljoen dollar), een concurrent van Quattro Wireless.

Probleem is dat [deze overname onder vuur ligt], al kan Google nu wel opperen dat er met Apple een concurrent van formaat is opgestaan in het wereldje van de mobiele webadvertenties.

Multitasken

Versie vier van het mobiele besturingssysteem, die deze zomer verschijnt, heeft naast iAd nog enkele andere nieuwigheden in petto. Zo ondersteunt OS 4 multitasking (al is dat alleen op de iPhone 3GS en de laatste versies van de iPod Touch), komt er een online gamingplatform, en wordt de iBookstore beschikbaar gesteld voor de iPhone.

Om de wildgroei aan apps beter te kunnen beheersen, krijgt het besturingssysteem een rist folders waar de applicaties naartoe kunnen gesleept worden. Hierdoor kunnen er maar liefst 2160 toepassingen op een toestel gestockeerd worden.

Tenslotte heeft het team van Jobs gesleuteld aan het mailprogramma, en een rist beheersopties toegevoegd voor bedrijven (zoals VPN en encryptie van lokale data in apps), zodat het mobieltje beter geschikt is voor de zakelijke markt.

Het nieuwe mobiele besturingssysteem van Apple ondersteunt multitasking, en introduceert een eigen advertentieplatform iAd. Het opmerkelijkste nieuws op de persconferentie van Apple gisteren was niet het feit dat iPhone OS 4 kan multitasken, maar dat Cupertino met een eigen advertentieplatform gaat uitpakken waarmee de rivaliteit met Google nog eens benadrukt wordt. Met iAd wordt het mogelijk om advertenties ín applicaties voor de iPhone en voor de iPad op te nemen. Ontwikkelaars mogen 60 procent van de reclame-inkomsten houden, de overige 40 procent gaat naar Apple. De reclameboodschappen worden geactiveerd door het klikken op een banner in een app, waarna de gebruiker gewoon verdergaat met de toepassing. De apps worden met andere woorden niet verlaten tijdens de commerciële boodschappen, iets wat vandaag nog wel gebeurt. De demarche van Apple volgt op de overname van Quattro Wireless voor 275 miljoen dollar eerder op het jaar. Dat bedrijf is gespecialiseerd in advertenties voor mobiele apparaten. Google zet uiteraard ook zwaar in op mobiele webadvertenties, en kocht enkele maanden geleden AdMob (voor 750 miljoen dollar), een concurrent van Quattro Wireless. Probleem is dat [deze overname onder vuur ligt], al kan Google nu wel opperen dat er met Apple een concurrent van formaat is opgestaan in het wereldje van de mobiele webadvertenties. Multitasken Versie vier van het mobiele besturingssysteem, die deze zomer verschijnt, heeft naast iAd nog enkele andere nieuwigheden in petto. Zo ondersteunt OS 4 multitasking (al is dat alleen op de iPhone 3GS en de laatste versies van de iPod Touch), komt er een online gamingplatform, en wordt de iBookstore beschikbaar gesteld voor de iPhone. Om de wildgroei aan apps beter te kunnen beheersen, krijgt het besturingssysteem een rist folders waar de applicaties naartoe kunnen gesleept worden. Hierdoor kunnen er maar liefst 2160 toepassingen op een toestel gestockeerd worden. Tenslotte heeft het team van Jobs gesleuteld aan het mailprogramma, en een rist beheersopties toegevoegd voor bedrijven (zoals VPN en encryptie van lokale data in apps), zodat het mobieltje beter geschikt is voor de zakelijke markt.