Apple heeft gisteren aangekondigd dat Mac OS X Lion, de achtste versie van Apple's besturingssysteem met meer dan 250 nieuwe functies en 3000 nieuwe API's van ontwikkelaars, in juli voor 23,99 euro in de Mac App Store kan worden gedownload.

Lion bevat onder andere Multi-Touch-bewegingen waarmee je kan inzoomen door twee vingers op de trackpad te gebruiken; Mission Control, waarin alle geopende programma's en vensters op de Mac overzichtelijk worden weergegeven; de Mac App Store, die voortaan is ingebouwd in het OS, en een nieuwe versie van Mail. Dankzij 'Launchpad' krijgt de gebruiker alle programma's te zien als icoontjes, net zoals bij de iPhone en de iPad.

Dat besturingssystemen voor computers steeds nadrukkelijker karakteristieken overnemen van hun equivalenten voor smartphones en tablets, lijkt trouwens een heuse trend te worden. Ook Windows 8 zal heel wat kenmerken bevatten van zijn mobiele zusje Windows Phone, zoals vorige week nog duidelijk werd toen Microsoft een tipje van de sluier lichtte.

Een rist andere nieuwe functionaliteiten in OS X Lion zijn 'hervatten', waarmee programma's op dezelfde manier worden weergegeven nadat de Mac opnieuw is opgestart of een programma is gestopt en opnieuw is geopend; 'automatisch bewaren', waarmee documenten tijdens het bewerken automatisch worden bewaard; 'versies', waarmee opeenvolgende versies van een document tijdens het bewerken automatisch worden bewaard en waarmee een gebruiker eerdere versies eenvoudig kan bekijken, bewerken en zelfs herstellen; 'AirDrop', waarmee Mac's in de buurt worden gedetecteerd en er automatisch een draadloze peer-to-peer-verbinding wordt gemaakt, zodat de gebruiker eenvoudig en snel bestanden van de ene Mac naar de andere kan overbrengen.

Mac OS X Lion is in juli in de Mac App Store voor 23,99 euro als upgrade verkrijgbaar voor gebruikers van Mac OS X versie 10.6 Snow Leopard. Lion is de eenvoudigste OS X-upgrade ooit en is met 4 GB ongeveer net zo groot als een HD-film in de iTunes Store.

Mac OS X Lion Server (Lion vereist) is in juli in de Mac App Store verkrijgbaar voor 39,99 euro. Voor Lion is een Intel-Mac met een Core 2 Duo-, i3-, i5-, i7- of Xeon-processor en 2 GB RAM vereist. De Lion-upgrade kan op alle geautoriseerde Macs worden geïnstalleerd.

i.s.m. Computable

Apple heeft gisteren aangekondigd dat Mac OS X Lion, de achtste versie van Apple's besturingssysteem met meer dan 250 nieuwe functies en 3000 nieuwe API's van ontwikkelaars, in juli voor 23,99 euro in de Mac App Store kan worden gedownload. Lion bevat onder andere Multi-Touch-bewegingen waarmee je kan inzoomen door twee vingers op de trackpad te gebruiken; Mission Control, waarin alle geopende programma's en vensters op de Mac overzichtelijk worden weergegeven; de Mac App Store, die voortaan is ingebouwd in het OS, en een nieuwe versie van Mail. Dankzij 'Launchpad' krijgt de gebruiker alle programma's te zien als icoontjes, net zoals bij de iPhone en de iPad. Dat besturingssystemen voor computers steeds nadrukkelijker karakteristieken overnemen van hun equivalenten voor smartphones en tablets, lijkt trouwens een heuse trend te worden. Ook Windows 8 zal heel wat kenmerken bevatten van zijn mobiele zusje Windows Phone, zoals vorige week nog duidelijk werd toen Microsoft een tipje van de sluier lichtte. Een rist andere nieuwe functionaliteiten in OS X Lion zijn 'hervatten', waarmee programma's op dezelfde manier worden weergegeven nadat de Mac opnieuw is opgestart of een programma is gestopt en opnieuw is geopend; 'automatisch bewaren', waarmee documenten tijdens het bewerken automatisch worden bewaard; 'versies', waarmee opeenvolgende versies van een document tijdens het bewerken automatisch worden bewaard en waarmee een gebruiker eerdere versies eenvoudig kan bekijken, bewerken en zelfs herstellen; 'AirDrop', waarmee Mac's in de buurt worden gedetecteerd en er automatisch een draadloze peer-to-peer-verbinding wordt gemaakt, zodat de gebruiker eenvoudig en snel bestanden van de ene Mac naar de andere kan overbrengen. Mac OS X Lion is in juli in de Mac App Store voor 23,99 euro als upgrade verkrijgbaar voor gebruikers van Mac OS X versie 10.6 Snow Leopard. Lion is de eenvoudigste OS X-upgrade ooit en is met 4 GB ongeveer net zo groot als een HD-film in de iTunes Store.Mac OS X Lion Server (Lion vereist) is in juli in de Mac App Store verkrijgbaar voor 39,99 euro. Voor Lion is een Intel-Mac met een Core 2 Duo-, i3-, i5-, i7- of Xeon-processor en 2 GB RAM vereist. De Lion-upgrade kan op alle geautoriseerde Macs worden geïnstalleerd. i.s.m. Computable