Wanneer worden de appels eindelijk groen? Dat vraagt Greenpeace zich openlijk af, na een onderzoek van de Apple iPhone. Die blijkt ondanks eerdere groene beloftes, toch vol schadelijke stoffen te zitten.

Greenpeace schakelde een onafhankelijk wetenschappelijk labo in dat de samenstelling van 18 interne en externe componenten van de iPhone moest achterhalen. Daaruit blijkt dat zowat de helft van de componenten broomhoudende stoffen bevat, waaronder de antenne. In de bekabeling van de headset werd dan weer pvc met ftalaten teruggevonden. Beide stoffen zijn moeilijk afbreekbaar, en kunnen zelfs hormoonverstorend werken. Wanneer een iPhone na afdanking verbrand wordt, komen zelfs kankerverwekkende dioxines vrij, aldus het verslag.

Greenpeace viseert Apple al langer dan vandaag. Vorig jaar meldde de milieuorganisatie nog dat Apple helemaal onderaan de lijst van mileubewuste fabrikanten van electronica staat. Ondertussen is Apple weliswaar al wat opgeklommen in de lijst, maar het verschil met concurrerende bedrijven blijft toch groot, aldus Greenpeace. Zo zijn de gsm's van Nokia en Sony Ericsson ondertussen wél al nagenoeg vrij van het schadelijke broom en milieuonvriendelijke pvc. Onlangs beloofde Steve Jobs nog dat Apple tegen eind 2008 het gebruik van pvc en broom zal bannen.

Het volledige verslag kun je nalezen op [de site van Greenpeace].

Wanneer worden de appels eindelijk groen? Dat vraagt Greenpeace zich openlijk af, na een onderzoek van de Apple iPhone. Die blijkt ondanks eerdere groene beloftes, toch vol schadelijke stoffen te zitten. Greenpeace schakelde een onafhankelijk wetenschappelijk labo in dat de samenstelling van 18 interne en externe componenten van de iPhone moest achterhalen. Daaruit blijkt dat zowat de helft van de componenten broomhoudende stoffen bevat, waaronder de antenne. In de bekabeling van de headset werd dan weer pvc met ftalaten teruggevonden. Beide stoffen zijn moeilijk afbreekbaar, en kunnen zelfs hormoonverstorend werken. Wanneer een iPhone na afdanking verbrand wordt, komen zelfs kankerverwekkende dioxines vrij, aldus het verslag. Greenpeace viseert Apple al langer dan vandaag. Vorig jaar meldde de milieuorganisatie nog dat Apple helemaal onderaan de lijst van mileubewuste fabrikanten van electronica staat. Ondertussen is Apple weliswaar al wat opgeklommen in de lijst, maar het verschil met concurrerende bedrijven blijft toch groot, aldus Greenpeace. Zo zijn de gsm's van Nokia en Sony Ericsson ondertussen wél al nagenoeg vrij van het schadelijke broom en milieuonvriendelijke pvc. Onlangs beloofde Steve Jobs nog dat Apple tegen eind 2008 het gebruik van pvc en broom zal bannen. Het volledige verslag kun je nalezen op [de site van Greenpeace].