Mansoor vertrouwde het berichtje dat hij ontving van een onbekend nummer niet, schrijft Motherboard. Hij stuurde het door naar onderzoeker Bill Marczak van het Canadese Citizen Lab. Die ontdekte dat de malware waar het berichtje naar toe leidde liefst drie kritische lekken in iOS benutte. De aanvallers hadden volledige controle over Mansoors iPhone kunnen krijgen. Marczak en zijn collega's waarschuwden Apple dat snel de lekken dichtte. Wie die aanvallers waren is niet bekend, maar de kans is groot dat het de overheid van de VAE is.

Israëlisch bedrijf

De leverancier van de gebruikte spyware is een klein Israëlisch bedrijfje NSO. De onderzoekers, naast Citizen Lab ook die van beveiligingsbedrijf Lookout waren onder de indruk. Nog nooit werd een dergelijke aanval 'in het wild' aangetroffen. Wel werd de gebruikte spyware teruggeleid naar een aanval op een Mexicaanse journalist.

Lek bestond al drie jaar

De gebruikte lekken zaten sinds iOS 7 in het besturingssysteem. De klanten van NSO hebben dus maximaal drie jaar iPhones kunnen hacken.

(ANP/WK)

Mansoor vertrouwde het berichtje dat hij ontving van een onbekend nummer niet, schrijft Motherboard. Hij stuurde het door naar onderzoeker Bill Marczak van het Canadese Citizen Lab. Die ontdekte dat de malware waar het berichtje naar toe leidde liefst drie kritische lekken in iOS benutte. De aanvallers hadden volledige controle over Mansoors iPhone kunnen krijgen. Marczak en zijn collega's waarschuwden Apple dat snel de lekken dichtte. Wie die aanvallers waren is niet bekend, maar de kans is groot dat het de overheid van de VAE is.Israëlisch bedrijfDe leverancier van de gebruikte spyware is een klein Israëlisch bedrijfje NSO. De onderzoekers, naast Citizen Lab ook die van beveiligingsbedrijf Lookout waren onder de indruk. Nog nooit werd een dergelijke aanval 'in het wild' aangetroffen. Wel werd de gebruikte spyware teruggeleid naar een aanval op een Mexicaanse journalist.Lek bestond al drie jaarDe gebruikte lekken zaten sinds iOS 7 in het besturingssysteem. De klanten van NSO hebben dus maximaal drie jaar iPhones kunnen hacken.(ANP/WK)