Apple-topman Steve Jobs heeft maandag in San Francisco iCloud gelanceerd. Met de webgebaseerde dienst kan content via het internet gesynchroniseerd worden over alle Apple-toestellen heen.

Volgens Jobs is iCloud een logische stap, nu de pc niet langer de digitale hub is van jonge digital natives. Contacten, kalender en mail werden herwerkt voor de wolk, zodat een aanpassing op het ene toestel, meteen ook zichtbaar wordt op het andere. En wie een app, een boek of een song koopt voor de iPhone, kan die files ook opvragen op andere toestellen van Apple.

De Apple-topman benadrukte dat iCloud niet zomaar een hard disk is in de wolk. "Wel degraderen we pc's en Mac's tot wat ze zijn: domme toestellen", klonk het. "Tegelijk verplaatsen we de hubs van de gebruikers naar de wolk. Zo hoeven ze nooit meer hun foto's of hun songs te synchroniseren naar andere toestellen."

Centraal in iCloud is een opgefriste versie van iTunes, de digitale muziekwinkel van Apple. iTunes bevat voortaan een iCloud-functie, waarmee muziek die aangekocht werd voor het ene toestel, ook op andere Apple-gadgets kan worden beluisterd.

iTunes Match, een ander onderdeel van de nieuwe iTunes, gaat op zoek naar geripte muziek op de harde schijf van gebruikers, en maakt die muziek online toegankelijk zonder dat ze geupload moet worden. Deze dienst zal 25 dollar per jaar kosten (voor het overige is iCloud gratis), maar voor dat geld is het aantal nummers wel onbeperkt.

De lancering van iTunes 'in de cloud' plaatst Apple naast Google en Amazon, die de voorbije weken met Google Music en Cloud Drive een eigen muziekservice boven de doopvont hielden. Maar in tegenstelling tot Amazon en Google, kon Apple wél deals sluiten met alle grote platenmaatschappijen. Het gevolg is dat iTunes voortaan volledige bibliotheken kan 'repliceren' in de wolk, iets wat Google Music en Cloud Drive vooralsnog niet kunnen.

iOS 5

Apple stelde gisteren ook iOS 5 voor, de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem dat draait op de iPhone, de iPad en de iPod Touch. Eén van de nieuwigheden is de integratie van Twitter in de camera- en foto-apps. Zo wordt het gemakkelijker om foto's te delen met volgers.

Dat het Jobs menens is met het verlaten van het pc-tijdperk, werd nogmaals onderstreept door het feit dat software updates met iOS 5 draadloos zullen verlopen. Tenslotte is er nog iMessage, een berichtendienst à la BlackBerry Messenger, om vlot te kunnen communiceren en delen tussen alle toestellen die op iOS draaien.

Apple-topman Steve Jobs heeft maandag in San Francisco iCloud gelanceerd. Met de webgebaseerde dienst kan content via het internet gesynchroniseerd worden over alle Apple-toestellen heen. Volgens Jobs is iCloud een logische stap, nu de pc niet langer de digitale hub is van jonge digital natives. Contacten, kalender en mail werden herwerkt voor de wolk, zodat een aanpassing op het ene toestel, meteen ook zichtbaar wordt op het andere. En wie een app, een boek of een song koopt voor de iPhone, kan die files ook opvragen op andere toestellen van Apple. De Apple-topman benadrukte dat iCloud niet zomaar een hard disk is in de wolk. "Wel degraderen we pc's en Mac's tot wat ze zijn: domme toestellen", klonk het. "Tegelijk verplaatsen we de hubs van de gebruikers naar de wolk. Zo hoeven ze nooit meer hun foto's of hun songs te synchroniseren naar andere toestellen." Centraal in iCloud is een opgefriste versie van iTunes, de digitale muziekwinkel van Apple. iTunes bevat voortaan een iCloud-functie, waarmee muziek die aangekocht werd voor het ene toestel, ook op andere Apple-gadgets kan worden beluisterd. iTunes Match, een ander onderdeel van de nieuwe iTunes, gaat op zoek naar geripte muziek op de harde schijf van gebruikers, en maakt die muziek online toegankelijk zonder dat ze geupload moet worden. Deze dienst zal 25 dollar per jaar kosten (voor het overige is iCloud gratis), maar voor dat geld is het aantal nummers wel onbeperkt. De lancering van iTunes 'in de cloud' plaatst Apple naast Google en Amazon, die de voorbije weken met Google Music en Cloud Drive een eigen muziekservice boven de doopvont hielden. Maar in tegenstelling tot Amazon en Google, kon Apple wél deals sluiten met alle grote platenmaatschappijen. Het gevolg is dat iTunes voortaan volledige bibliotheken kan 'repliceren' in de wolk, iets wat Google Music en Cloud Drive vooralsnog niet kunnen. iOS 5 Apple stelde gisteren ook iOS 5 voor, de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem dat draait op de iPhone, de iPad en de iPod Touch. Eén van de nieuwigheden is de integratie van Twitter in de camera- en foto-apps. Zo wordt het gemakkelijker om foto's te delen met volgers. Dat het Jobs menens is met het verlaten van het pc-tijdperk, werd nogmaals onderstreept door het feit dat software updates met iOS 5 draadloos zullen verlopen. Tenslotte is er nog iMessage, een berichtendienst à la BlackBerry Messenger, om vlot te kunnen communiceren en delen tussen alle toestellen die op iOS draaien.