Met een marktaandeel van 68,2 procent is de concurrentie slechts een stipje aan de einder voor Apple.

Een en ander blijkt uit de IDC-cijfers van de wereldwijde tabletmarkt voor het tweede kwartaal van 2012. In totaal werden net geen 25 miljoen tablets aan de man gebracht. Dat is een derde meer dan vorig kwartaal en maar liefst 66,2 procent meer dan de 15 miljoen toestellen die in dezelfde periode vorig jaar werden verkocht.

Apple verkocht van die 25 miljoen tablets op de markt meer dan 17 miljoen stuks, 84,3 procent meer dan vorig jaar. Daarmee heeft het bedrijf met zijn iPad een duizelingwekkend marktaandeel van 68,2 procent. De eerstvolgende in het lijstje, Samsung, haalt een marktaandeel van 9,6 procent. Het Zuid-Koreaanse bedrijf verkocht 2,39 miljoen tablets. Lijkt weinig ten opzicht van Apple, maar daarmee is het bedrijf wel één van de sterkste groeiers op de markt. Vorig jaar verkocht Samsung nog niet de helft van dat aantal.

Amazon.com bezet de derde plaats met 1,25 miljoen verkochte tablets, goed voor een aandeel van 5 procent. Asus verkocht 855.000 toestellen (3,4 procent marktaandeel) en Acer maakt de top 5 volledig met 385.000 verkochte exemplaren (1,5 procent van de markt). Wie meegerekend heeft, weet dan dat de rest van de tabletmarkt enorm versplinterd is. Liefst 12 procent van de tabletverkopen (3 miljoen toestellen) wordt verdeeld onder tal van kleinere spelers.

Interessanter echter worden de cijfers van het najaar en begin volgend jaar. In de herfst staat de lancering van een aantal Windows 8/Windows RT-tablets gepland en ook de komst van de goed ontvangen Nexus 7 (Asus/Google) moet nog verwerkt worden in de cijfers. Toch is de analyse van IDC niet echt hoopgevend voor die Apple-concurrentie. "Het risico is reëel dat mensen tijdens de feestdagen tevéél opties zullen hebben. Consumenten die met hun mond vol tanden staan bij het aanschouwen van de verschillen tussen Amazon- en Google-versies van Android, of tussen Windows 8 en RT, zouden daardoor wel eens kunnen teruggrijpen naar marktleider Apple. Of ze opteren er dan misschien voor om toch nog even te wachten op de volgende cyclus." Conclusie: Apple zit momenteel nog in een zetel.

Met een marktaandeel van 68,2 procent is de concurrentie slechts een stipje aan de einder voor Apple. Een en ander blijkt uit de IDC-cijfers van de wereldwijde tabletmarkt voor het tweede kwartaal van 2012. In totaal werden net geen 25 miljoen tablets aan de man gebracht. Dat is een derde meer dan vorig kwartaal en maar liefst 66,2 procent meer dan de 15 miljoen toestellen die in dezelfde periode vorig jaar werden verkocht. Apple verkocht van die 25 miljoen tablets op de markt meer dan 17 miljoen stuks, 84,3 procent meer dan vorig jaar. Daarmee heeft het bedrijf met zijn iPad een duizelingwekkend marktaandeel van 68,2 procent. De eerstvolgende in het lijstje, Samsung, haalt een marktaandeel van 9,6 procent. Het Zuid-Koreaanse bedrijf verkocht 2,39 miljoen tablets. Lijkt weinig ten opzicht van Apple, maar daarmee is het bedrijf wel één van de sterkste groeiers op de markt. Vorig jaar verkocht Samsung nog niet de helft van dat aantal. Amazon.com bezet de derde plaats met 1,25 miljoen verkochte tablets, goed voor een aandeel van 5 procent. Asus verkocht 855.000 toestellen (3,4 procent marktaandeel) en Acer maakt de top 5 volledig met 385.000 verkochte exemplaren (1,5 procent van de markt). Wie meegerekend heeft, weet dan dat de rest van de tabletmarkt enorm versplinterd is. Liefst 12 procent van de tabletverkopen (3 miljoen toestellen) wordt verdeeld onder tal van kleinere spelers. Interessanter echter worden de cijfers van het najaar en begin volgend jaar. In de herfst staat de lancering van een aantal Windows 8/Windows RT-tablets gepland en ook de komst van de goed ontvangen Nexus 7 (Asus/Google) moet nog verwerkt worden in de cijfers. Toch is de analyse van IDC niet echt hoopgevend voor die Apple-concurrentie. "Het risico is reëel dat mensen tijdens de feestdagen tevéél opties zullen hebben. Consumenten die met hun mond vol tanden staan bij het aanschouwen van de verschillen tussen Amazon- en Google-versies van Android, of tussen Windows 8 en RT, zouden daardoor wel eens kunnen teruggrijpen naar marktleider Apple. Of ze opteren er dan misschien voor om toch nog even te wachten op de volgende cyclus." Conclusie: Apple zit momenteel nog in een zetel.