ResearchKit, ontwikkeld in samenwerking met een aantal ziekenhuizen en onderzoeksinstellingen, heeft als doel iOS-gebruikers in te schakelen bij grootschalig onderzoek naar ziektes als Alzheimer, Parkinson, borstkanker, diabetes, hart- en vaatziekten en astma.

Het gereedschapskitje bestaat (in eerste instantie) uit vijf apps, waarmee een aantal testjes uit te voeren zijn. Uit de uitkomsten van die tests kunnen medici van alles afleiden.

'Privacy gewaarborgd'

De gegevens uit deze apps worden verzameld en op een veilige manier naar de servers van de onderzoeksinstituten gestuurd ter analyse. Volgens Apple wordt de privacy daarbij gewaarborgd.

Onderzoeksinstituten zijn erg enthousiast over ResearchKit. Waar het hen nu nog aan ontbreekt, zijn grote hoeveelheden gegevens. Op dit moment kunnen ze bijvoorbeeld elke drie maanden een beperkt bevolkingsonderzoek doen, terwijl ze met de ResearchKit zowat elke seconde gegevens kunnen binnenkrijgen van misschien wel honderden iOS-gebruikers. De gebruikers kunnen zelf bepalen of ze deze data ter beschikking willen stellen van onderzoekers.

ResearchKit werd boven de doopvont gehouden tijdens Apple's Spring Forward-event, waar ook alle details over de Apple Watch vrijgegeven werden, en waar een flinterdunne nieuwe MacBook en een samenwerking met HBO aangekondigd werd.

(Automatiseringgids / MI)

ResearchKit, ontwikkeld in samenwerking met een aantal ziekenhuizen en onderzoeksinstellingen, heeft als doel iOS-gebruikers in te schakelen bij grootschalig onderzoek naar ziektes als Alzheimer, Parkinson, borstkanker, diabetes, hart- en vaatziekten en astma. Het gereedschapskitje bestaat (in eerste instantie) uit vijf apps, waarmee een aantal testjes uit te voeren zijn. Uit de uitkomsten van die tests kunnen medici van alles afleiden. 'Privacy gewaarborgd'De gegevens uit deze apps worden verzameld en op een veilige manier naar de servers van de onderzoeksinstituten gestuurd ter analyse. Volgens Apple wordt de privacy daarbij gewaarborgd. Onderzoeksinstituten zijn erg enthousiast over ResearchKit. Waar het hen nu nog aan ontbreekt, zijn grote hoeveelheden gegevens. Op dit moment kunnen ze bijvoorbeeld elke drie maanden een beperkt bevolkingsonderzoek doen, terwijl ze met de ResearchKit zowat elke seconde gegevens kunnen binnenkrijgen van misschien wel honderden iOS-gebruikers. De gebruikers kunnen zelf bepalen of ze deze data ter beschikking willen stellen van onderzoekers.(Automatiseringgids / MI)