De zeer eerbiedwaardige Australian Financial Review (AFR) heeft 10 jaar financiële balansen van Apple Sales International kunnen inkijken. Het gaat om een divisie van het Ierse bedrijf dat het systeem van fiscale optimalisatie dat de Amerikaanse gigant op punt heeft gezet, hanteert.

Volgens de krant werd zo'n 8,9 miljard Australische dollar (5,85 miljard euro) aan winst vóór de belastingaangifte naar een structuur in Ierland doorgesluisd, waar de taksen slechts 0,7 procent van de omzet bedragen.

Uit de studie van AFR blijkt ook dat Apple in 2013 een winst van 88,5 miljoen AUD in Australië heeft aangegeven, nadat het merk via Singapore 2 miljard AUD omzetcijfer naar Ierland had doorgesluisd.

Apple wenste niet in te gaan op vragen van het agentschap AFP.

'Wettelijke belastingontduiking'

In het verleden heeft Apple altijd beweerd de wet na te leven. Multinationals als Google, Apple, Starbucks of Amazon zijn het mikpunt van verschillende westerse regeringen, onder meer in Europa. Ze worden ervan beschuldigd belastringen te ontduiken via geavanceerde mechanismen van fiscale optimalisatie, maar het is wel volledig wettelijk.

In 2013 hebben de leiders van de grootmachten van de G8 beloofd een "gemeenschappelijk model" uit te werken zodat de multinationals aan de fiscale overheden van elk land kunnen doorgeven welke belastingen ze waar betalen. (Belga)

De zeer eerbiedwaardige Australian Financial Review (AFR) heeft 10 jaar financiële balansen van Apple Sales International kunnen inkijken. Het gaat om een divisie van het Ierse bedrijf dat het systeem van fiscale optimalisatie dat de Amerikaanse gigant op punt heeft gezet, hanteert. Volgens de krant werd zo'n 8,9 miljard Australische dollar (5,85 miljard euro) aan winst vóór de belastingaangifte naar een structuur in Ierland doorgesluisd, waar de taksen slechts 0,7 procent van de omzet bedragen. Uit de studie van AFR blijkt ook dat Apple in 2013 een winst van 88,5 miljoen AUD in Australië heeft aangegeven, nadat het merk via Singapore 2 miljard AUD omzetcijfer naar Ierland had doorgesluisd. Apple wenste niet in te gaan op vragen van het agentschap AFP. 'Wettelijke belastingontduiking'In het verleden heeft Apple altijd beweerd de wet na te leven. Multinationals als Google, Apple, Starbucks of Amazon zijn het mikpunt van verschillende westerse regeringen, onder meer in Europa. Ze worden ervan beschuldigd belastringen te ontduiken via geavanceerde mechanismen van fiscale optimalisatie, maar het is wel volledig wettelijk. In 2013 hebben de leiders van de grootmachten van de G8 beloofd een "gemeenschappelijk model" uit te werken zodat de multinationals aan de fiscale overheden van elk land kunnen doorgeven welke belastingen ze waar betalen. (Belga)