In Xinjiang wonen de Oeigoeren, een bevolkingsgroep die overwegend moslim is. De minderheid wordt onderdrukt door de Chinese regering en zeker een miljoen Oeigoeren zitten in een strafkamp. De Verenigde Staten beschuldigden China eerder dit jaar van genocide tegen de moslimminderheid. De felle uithaal kwam van de Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo, op zijn laatste volle dag in functie.

Dubieuze praktijken

Volgens persbureau Bloomberg heeft Apple onlangs de samenwerking met Ofilm stopgezet, wegens vermoedens dat het bedrijf betrokken is bij de maatregelen van de Chinese overheid tegen de Oeigoeren. Apple zelf heeft nog niet op de berichten gereageerd en Ofilm maakte alleen bekend dat 'een buitenlandse klant stopt met het kopen van zijn producten'. Het aandeel van het Chinese bedrijf kelderde in reactie op het nieuws.

Apple is de afgelopen jaren begonnen met het aanpakken van leveranciers die zich inlaten met dubieuze praktijken. Zo werd in november bekend dat de iPhone-maker geen opdrachten meer geeft aan de Taiwanese leverancier Pegatron, omdat die onderneming studenten niet volgens de arbeidsregels liet werken.

In Xinjiang wonen de Oeigoeren, een bevolkingsgroep die overwegend moslim is. De minderheid wordt onderdrukt door de Chinese regering en zeker een miljoen Oeigoeren zitten in een strafkamp. De Verenigde Staten beschuldigden China eerder dit jaar van genocide tegen de moslimminderheid. De felle uithaal kwam van de Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo, op zijn laatste volle dag in functie.Volgens persbureau Bloomberg heeft Apple onlangs de samenwerking met Ofilm stopgezet, wegens vermoedens dat het bedrijf betrokken is bij de maatregelen van de Chinese overheid tegen de Oeigoeren. Apple zelf heeft nog niet op de berichten gereageerd en Ofilm maakte alleen bekend dat 'een buitenlandse klant stopt met het kopen van zijn producten'. Het aandeel van het Chinese bedrijf kelderde in reactie op het nieuws.Apple is de afgelopen jaren begonnen met het aanpakken van leveranciers die zich inlaten met dubieuze praktijken. Zo werd in november bekend dat de iPhone-maker geen opdrachten meer geeft aan de Taiwanese leverancier Pegatron, omdat die onderneming studenten niet volgens de arbeidsregels liet werken.