Dat maakte het Amerikaanse technologieconcern na het slot op Wall Street bekend.

De omzet zakte in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar tot 50,6 miljard dollar, van 58 miljard dollar een jaar eerder. De verkoop van iPhones bedroeg 51,2 miljoen stuks, tegen 61,2 miljoen vorig jaar.

Voor het eerst sinds de introductie van de iPhone in 2007 werd de smartphone minder goed verkocht.

Apple had in januari al gewaarschuwd voor een lagere omzet in de afgelopen periode. De nettowinst kwam uit op 10,5 miljard dollar, tegen 13,6 miljard dollar in de eerste drie maanden van 2015.

Apple voelt onder meer de zwakkere vraag in China en andere opkomende landen en concurrentie van rivaliserende smartphones. Verder heeft het bedrijf uit Californië last van de dure dollar. Ongeveer 67 procent van de omzet wordt in het buitenland behaald. Ook de verkoop van iPads en Mac-computers ging omlaag. Apple verwacht voor het lopende kwartaal een verdere daling van de omzet. Die komt naar verwachting uit op 41 tot 43 miljard dollar, aldus het bedrijf.

'Sterke tegenwind'

Topman Tim Cook zei in een toelichting dat Apple heeft te maken met sterke economische tegenwind, maar toch goed gepresteerd heeft. Apple gaat nog meer geld uitkeren aan de aandeelhouders door het inkopen van aandelen en dividend. Het gaat nu om 50 miljard dollar extra tot een bedrag van 250 miljard dollar aan het einde van maart 2018.

Het aandeel Apple heeft de laatste tijd aan waarde ingeboet door zorgen over een afzwakkende verkoop van iPhones. Toch blijft Apple het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld met een marktwaarde van circa 579 miljard dollar.

In de handel nabeurs op Wall Street werd teleurgesteld gereageerd op de cijfers. Het aandeel Apple daalde 5 procent.

(Belga/RR)

Dat maakte het Amerikaanse technologieconcern na het slot op Wall Street bekend.De omzet zakte in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar tot 50,6 miljard dollar, van 58 miljard dollar een jaar eerder. De verkoop van iPhones bedroeg 51,2 miljoen stuks, tegen 61,2 miljoen vorig jaar. Voor het eerst sinds de introductie van de iPhone in 2007 werd de smartphone minder goed verkocht. Apple had in januari al gewaarschuwd voor een lagere omzet in de afgelopen periode. De nettowinst kwam uit op 10,5 miljard dollar, tegen 13,6 miljard dollar in de eerste drie maanden van 2015. Apple voelt onder meer de zwakkere vraag in China en andere opkomende landen en concurrentie van rivaliserende smartphones. Verder heeft het bedrijf uit Californië last van de dure dollar. Ongeveer 67 procent van de omzet wordt in het buitenland behaald. Ook de verkoop van iPads en Mac-computers ging omlaag. Apple verwacht voor het lopende kwartaal een verdere daling van de omzet. Die komt naar verwachting uit op 41 tot 43 miljard dollar, aldus het bedrijf. Topman Tim Cook zei in een toelichting dat Apple heeft te maken met sterke economische tegenwind, maar toch goed gepresteerd heeft. Apple gaat nog meer geld uitkeren aan de aandeelhouders door het inkopen van aandelen en dividend. Het gaat nu om 50 miljard dollar extra tot een bedrag van 250 miljard dollar aan het einde van maart 2018. Het aandeel Apple heeft de laatste tijd aan waarde ingeboet door zorgen over een afzwakkende verkoop van iPhones. Toch blijft Apple het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld met een marktwaarde van circa 579 miljard dollar. In de handel nabeurs op Wall Street werd teleurgesteld gereageerd op de cijfers. Het aandeel Apple daalde 5 procent. (Belga/RR)