Swift is de programmeertaal waarmee het makkelijkst apps voor iOS en OS X zijn te maken. De software is nu te downloaden via GitHub en op Swift.org en draait op Linux-machines. Apple zelf gaat het gereedschap niet aanpassen voor gebruik op andere platformen, maar het staat ontwikkelaars wel vrij de software te 'porten' voor gebruik met bijvoorbeeld Windows of Android.

Het pakket omvat onder meer een compiler, een debugger, de REPL command-line omgeving en verschillende codebibliotheken. Ook de recent toegevoegde Swift Package Manager, een verzamelplek voor Swift-module, is beschikbaar voor opensource-projecten.

Volgens Craig Frederighi, de senior VP Software engineering, vindt voortaan de verdere ontwikkeling van Swift door Apple ook plaats via GitHub. "Wanneer zij aanpassingen aan de taal maken, inclusief de voorbereiding van Swift 3.0, vindt dat volledig in de openbaarheid plaats", stelt Frederighi in een interview met Ars Technica. Verder komen er op Swift.org allerlei hulpmiddelen en communicatietools omheen zoals ontwikkelaars dat gewend zijn van een opensource-project.

Apple is doorgaans een sterk gesloten bedrijf. Toch is het niet de eerste keer dat Apple projecten in het open source domein beschikbaar stelt. De Research Kit voor het verzamelen van medische data is bijvoorbeeld open source net als de engine van de Safari-browser (WebKit). Apple had in juni tijdens de Worldwide Developer Conference al aangekondigd dat Swift open source zou worden.

In samenwerking met Automatiseringgids.

Swift is de programmeertaal waarmee het makkelijkst apps voor iOS en OS X zijn te maken. De software is nu te downloaden via GitHub en op Swift.org en draait op Linux-machines. Apple zelf gaat het gereedschap niet aanpassen voor gebruik op andere platformen, maar het staat ontwikkelaars wel vrij de software te 'porten' voor gebruik met bijvoorbeeld Windows of Android.Het pakket omvat onder meer een compiler, een debugger, de REPL command-line omgeving en verschillende codebibliotheken. Ook de recent toegevoegde Swift Package Manager, een verzamelplek voor Swift-module, is beschikbaar voor opensource-projecten.Volgens Craig Frederighi, de senior VP Software engineering, vindt voortaan de verdere ontwikkeling van Swift door Apple ook plaats via GitHub. "Wanneer zij aanpassingen aan de taal maken, inclusief de voorbereiding van Swift 3.0, vindt dat volledig in de openbaarheid plaats", stelt Frederighi in een interview met Ars Technica. Verder komen er op Swift.org allerlei hulpmiddelen en communicatietools omheen zoals ontwikkelaars dat gewend zijn van een opensource-project.Apple is doorgaans een sterk gesloten bedrijf. Toch is het niet de eerste keer dat Apple projecten in het open source domein beschikbaar stelt. De Research Kit voor het verzamelen van medische data is bijvoorbeeld open source net als de engine van de Safari-browser (WebKit). Apple had in juni tijdens de Worldwide Developer Conference al aangekondigd dat Swift open source zou worden. In samenwerking met Automatiseringgids.