De Belgische start-up Ario maakt software die vermoeidheid bij vrachtwagenchauffeurs detecteert. Het bedrijfje heeft net zijn eerste kapitaalronde achter de rug, geleid door het Antwerpse investeringsfonds The CoFoundry. De 350.000 euro aan opgehaald groeikapitaal komt bij 850.000 euro aan eigen kapitaal en moet het bedrijf helpen zijn product te commercialiseren.

Volgens Ario is 34,4% van de ongevallen met vrachtwagens te wijten aan vermoeidheid en de daarbij horende verminderde aandacht van de chauffeur. Om dat tegen te gaan maakt het bedrijfje een plug & play vermoeidheidssensor die de micro-stuurcorrecties van de chauffeurs analyseert en een audiovisueel signaal geeft wanneer de vermoeidheid problematisch dreigt te worden.

Op termijn zou daar ook nog planning bij moeten komen, zegt Thomas Dietvorst, een van de oprichters van Ario: "Big data, artificiële intelligentie en integratie met andere slimme systemen openen allerhande perspectieven voor nog meer verkeersveiligheid in de toekomst. Zo zouden de eerder arbitraire regels rond rij- en rusttijden op termijn afgeschaft kunnen worden als de planning en routing van chauffeurs dynamisch aangepast kunnen worden rekening houdend met de vermoeidheid van de bestuurder."

Met het geld wil Ario de productie opschalen. Het systeem draait nu in zo'n tweehonderd voertuigen, maar het wordt ook aangeboden als optie door busbouwer Van Hool, en door Volvo. Start-up accelerator The CoFoundry, die de kapitaalsronde leidde, leent dan ook niet alleen fondsen, maar ook kennis op het vlak van marketing en technologie.

De Belgische start-up Ario maakt software die vermoeidheid bij vrachtwagenchauffeurs detecteert. Het bedrijfje heeft net zijn eerste kapitaalronde achter de rug, geleid door het Antwerpse investeringsfonds The CoFoundry. De 350.000 euro aan opgehaald groeikapitaal komt bij 850.000 euro aan eigen kapitaal en moet het bedrijf helpen zijn product te commercialiseren. Volgens Ario is 34,4% van de ongevallen met vrachtwagens te wijten aan vermoeidheid en de daarbij horende verminderde aandacht van de chauffeur. Om dat tegen te gaan maakt het bedrijfje een plug & play vermoeidheidssensor die de micro-stuurcorrecties van de chauffeurs analyseert en een audiovisueel signaal geeft wanneer de vermoeidheid problematisch dreigt te worden. Op termijn zou daar ook nog planning bij moeten komen, zegt Thomas Dietvorst, een van de oprichters van Ario: "Big data, artificiële intelligentie en integratie met andere slimme systemen openen allerhande perspectieven voor nog meer verkeersveiligheid in de toekomst. Zo zouden de eerder arbitraire regels rond rij- en rusttijden op termijn afgeschaft kunnen worden als de planning en routing van chauffeurs dynamisch aangepast kunnen worden rekening houdend met de vermoeidheid van de bestuurder." Met het geld wil Ario de productie opschalen. Het systeem draait nu in zo'n tweehonderd voertuigen, maar het wordt ook aangeboden als optie door busbouwer Van Hool, en door Volvo. Start-up accelerator The CoFoundry, die de kapitaalsronde leidde, leent dan ook niet alleen fondsen, maar ook kennis op het vlak van marketing en technologie.