Marc Moens, topman van het Verbond der Belgische Specialisten (VBS) en van de belangrijkste artsenvakbond Bvas, reageert bijzonder ontstemd op het Vlaamse initiatief om een kruispuntbank voor medische gegevens op te richten.

Om te beginnen, is dokter Moens verheugd over de 27 bezwaren die de privacy-commissie heeft tegen de e-health-plannen. Tegelijk is hij woedend: de artsenorganisaties waren helemaal niet op de hoogte van de Vlaamse voornemens.

Marc Moens: "Het laatste anderhalve jaar hoorden we niets meer over het Vlaamse Gezondheidsinformatiesysteem (Gis). Deze week was de Bvas nog op de koffie bij Vlaams minister voor o.a. gezondheid Veerle Heeren (CD&V). Er werd over koetjes en kalfjes gepraat maar dit 'big brother' systeem, een databank met de medische gegevens van zes miljoen Vlamingen, kwam nooit ter sprake."

De artsenleider wijst erop dat Bvas en VBS er eerder al in slaagden de uitwerking van een federale medische databank in het kader van Behealth -de voorganger van het huidige eHealth-platform- te counteren. "We zijn stomverbaasd te vernemen dat ook Vlaanderen nu zo'n register wil opzetten. Dat gebeurt achter onze rug, de zorgverstrekkers zijn hierbij op geen enkele manier betrokken. Dat kan niet. Dit is onaanvaardbaar," aldus nog Moens.

Eerder diende het VBS bij het Grondwettelijk Hof al klacht in tegen het Gis.

Bron: Geert Verrijken, Trends voor Specialisten

Marc Moens, topman van het Verbond der Belgische Specialisten (VBS) en van de belangrijkste artsenvakbond Bvas, reageert bijzonder ontstemd op het Vlaamse initiatief om een kruispuntbank voor medische gegevens op te richten. Om te beginnen, is dokter Moens verheugd over de 27 bezwaren die de privacy-commissie heeft tegen de e-health-plannen. Tegelijk is hij woedend: de artsenorganisaties waren helemaal niet op de hoogte van de Vlaamse voornemens. Marc Moens: "Het laatste anderhalve jaar hoorden we niets meer over het Vlaamse Gezondheidsinformatiesysteem (Gis). Deze week was de Bvas nog op de koffie bij Vlaams minister voor o.a. gezondheid Veerle Heeren (CD&V). Er werd over koetjes en kalfjes gepraat maar dit 'big brother' systeem, een databank met de medische gegevens van zes miljoen Vlamingen, kwam nooit ter sprake." De artsenleider wijst erop dat Bvas en VBS er eerder al in slaagden de uitwerking van een federale medische databank in het kader van Behealth -de voorganger van het huidige eHealth-platform- te counteren. "We zijn stomverbaasd te vernemen dat ook Vlaanderen nu zo'n register wil opzetten. Dat gebeurt achter onze rug, de zorgverstrekkers zijn hierbij op geen enkele manier betrokken. Dat kan niet. Dit is onaanvaardbaar," aldus nog Moens. Eerder diende het VBS bij het Grondwettelijk Hof al klacht in tegen het Gis. Bron: Geert Verrijken, Trends voor Specialisten