In ongeveer duizend telefooncellen van Belgacom zit asbest in de vloer. De operator benadrukt dat er geen gezondheidsrisico is. Momenteel zijn er nog 3.834 telefooncellen in gebruik in België, waarvan volgens de krant De Morgen in een derde asbest aanwezig is in het vloerpaneel.

"Wij schatten dat ongeveer 1.000 telefooncellen met asbest in gebruik zijn", geeft woordvoerder Haroun Fenaux van Belgacom toe. Het is echter onmogelijk te achterhalen waar de oude telefooncellen precies staan. Ze staan verspreid over het hele land.

Volgens Belgacom is er absoluut geen reden om te vrezen voor de gezondheid van de gebruikers of van de technici. "Wij hebben tests uitgevoerd en er komt geen asbeststof uit de vloer", zegt Fenaux. Een gespecialiseerde firma is de overgebleven telefooncellen momenteel aan het verwijderen. "Als er een gevaar was, zouden die telefooncellen al lang niet meer in gebruik zijn."

Asbest werd jarenlang veelvuldig gebruikt in allerhande toepassingen zoals golfplaten en dakbedekking. Maar sinds 1 januari 2005 is het gebruik en het op de markt brengen van asbesthoudende producten in de hele Europese Unie verboden. Het inademen van asbestvezels kan asbestose en verschillende vormen van kanker veroorzaken.

Belgacom is trouwens volop bezig met de ontmanteling van zijn telefooncelpark. Voor eind 2015 moeten de laatste telefooncellen verdwijnen.

(Belga/FT)

In ongeveer duizend telefooncellen van Belgacom zit asbest in de vloer. De operator benadrukt dat er geen gezondheidsrisico is. Momenteel zijn er nog 3.834 telefooncellen in gebruik in België, waarvan volgens de krant De Morgen in een derde asbest aanwezig is in het vloerpaneel. "Wij schatten dat ongeveer 1.000 telefooncellen met asbest in gebruik zijn", geeft woordvoerder Haroun Fenaux van Belgacom toe. Het is echter onmogelijk te achterhalen waar de oude telefooncellen precies staan. Ze staan verspreid over het hele land.Volgens Belgacom is er absoluut geen reden om te vrezen voor de gezondheid van de gebruikers of van de technici. "Wij hebben tests uitgevoerd en er komt geen asbeststof uit de vloer", zegt Fenaux. Een gespecialiseerde firma is de overgebleven telefooncellen momenteel aan het verwijderen. "Als er een gevaar was, zouden die telefooncellen al lang niet meer in gebruik zijn." Asbest werd jarenlang veelvuldig gebruikt in allerhande toepassingen zoals golfplaten en dakbedekking. Maar sinds 1 januari 2005 is het gebruik en het op de markt brengen van asbesthoudende producten in de hele Europese Unie verboden. Het inademen van asbestvezels kan asbestose en verschillende vormen van kanker veroorzaken. Belgacom is trouwens volop bezig met de ontmanteling van zijn telefooncelpark. Voor eind 2015 moeten de laatste telefooncellen verdwijnen.(Belga/FT)