Associatie K.U.Leuven stuurt aan op doorgedreven ICT-centralisatie

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De Associatie K.U.Leuven, die naast de Leuvense universiteit nog twaalf hogescholen omvat, richt een Competentiecentrum Diensten Algemeen Beheer op. Die coördineert de ondersteunende diensten. Ict is daar een belangrijk onderdeel van.

De Associatie K.U.Leuven, die naast de Leuvense universiteit nog twaalf hogescholen omvat, richt een Competentiecentrum Diensten Algemeen Beheer op. Die coördineert de ondersteunende diensten. Ict is daar een belangrijk onderdeel van.

Onder het Competentiecentrum Algemeen Beheer vallen onder meer het beheer gebouwen en infrastructuur, energie, bibliotheken, fiscaliteit en verzekeringen, aankoop, preventie-,

veiligheids-, gezondheids- en milieubeleid… Maar ook ict is een belangrijke verantwoordelijkheid van het Competentiecentrum. Doel is een efficiëntere integratie van alle hogescholen en de universiteit.

“Via de werkgroepen hebben we de voorbije jaren al een aantal projecten uitgevoerd waarvan iedereen de voordelen inziet”, zegt Koen Debackere, algemeen beheerder van de K.U.Leuven op de website van de universiteit. “Er is de gezamenlijke aankoop van ict-materiaal, wat niet alleen prijsvoordeel oplevert, maar ook leidt tot grotere standaardisering. Er zijn de groepscontracten voor telefonie en energie. Het elektronische leerplatform Toledo wordt associatiebreed intensief gebruikt. Maar we moeten verder. Er is nood aan een grotere uniformisering van een aantal processen. Nu werkt elk van de twaalf associatiepartners met een eigen informaticasysteem. Elk apart leveren die goede resultaten. Maar om de samenwerking doelgericht te sturen, is vlotte uitwisseling van informatie nodig.”

Concreet is er het plan om naar een gezamenlijk SAP-platform te evolueren. Een aantal hogescholen is intussen ook al begonnen met de uitrol. “De omschakeling naar SAP is een enorm project”, stelt Debackere nog. “Iedere instelling had tot nu toe een eigen informaticasysteem. Het is normaal dat bij de overgang naar een nieuw systeem beperkte functionaliteit verloren gaat. We begrijpen dat dat gevoelig ligt, maar dat verlies zal op termijn meer dan gecompenseerd worden door de voordelen die een geïntegreerd systeem biedt.”

Andere geplande projecten zijn bijvoorbeeld het toegankelijk maken van de onderzoeksdatabank Lirias voor de onderzoekers in de hogescholen, de informatisering van het hele onderwijspakket met ‘Corona-campusmanagement’, een gemeenschappelijk bibliotheeksysteem, antiplagiaatsoftware, … Ook wordt er hardop gedroomd over een gemeenschappelijk datacenter met voldoende back-upcapaciteit. “Nu heeft elke instelling zijn eigen serverpark en opslagcapaciteit. Breng dat samen en je bespaart op ruimte en energie – denk alleen maar aan de koeling van al die machines.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content