It-dienstenreus Atos Origin legt 850 miljoen euro (deels in aandelen, deels in contanten) op tafel om de ict-poot van Siemens, Siemens IT Solutions & Services (SIS), over te nemen. In ruil daarvoor neemt Siemens voor minstens 5 jaar een belang van 15 procent in Atos Origin. Daarbovenop heeft Atos Origin een zevenjarig it-outsourcingcontract beklonken bij Siemens, ter waarde van zowat 5,5 miljard euro.

Het was al jaren duidelijk dat Siemens niet goed wist wat het aan moest met zijn it-afdeling SIS. Nadat ze een tijdje in de etalage had gestaan, werd beslist dat it toch belangrijk was voor de Siemens-groep, waarna eind 2009 uiteindelijk weer werd beslist om van SIS een zelfstandig bedrijf te maken. SIS België haalde in 2009 een omzet van 106,7 miljoen euro (volgens cijfers van de Data News Top 1000 die vrijdag uitkomt). In ons land werken er zowat 370 mensen. Grote referenties zijn onder meer Eurocontrol, Cockerill, de Europese Commissie en Belgacom. In april van dit jaar opende SIS België nog een nieuw datacenter in Huizingen.

En ook Atos Origin zoekt al enkele jaren naar het juiste ritme. Net zoals bij SIS was het grondig aan het herstructureren (met het zogenaamde TOP Program). Dat kostenbesparingsprogramma wordt, na het samengaan, trouwens gewoon verdergezet. Lees: de werknemers mogen dus enige aankondigingen verwachten. In België draaide Atos Origin, aldus nogmaals onze Top 1000, een omzet van 111 miljoen euro.

Het samengaan van beide it-dienstenbedrijven zal een Europese it-dienstenreus creëren met een pro forma omzet van 8,7 miljard dollar in 2010 en (op dit moment) 78.500 mensen wereldwijd. Het bedrijf is aanwezig in 42 landen, met als zwaartepunt West-Europa: vooral Duitsland (22 procent van de omzet) en Frankrijk (18 procent van de omzet), maar ook de Benelux en het Verenigd Koninkrijk die elk 16 procent van de omzet leveren.

Atos Origin en Siemens maken zich sterk dat ze met de samenwerking de grootste Europese managed services-specialist gecreëerd hebben. Managed services zullen in elk geval voor meer dan de helft van de omzet staan, naast 33 procent uit consulting en systeemintegratie en 15 procent gespecialiseerd activiteiten (hightech transactiediensten, medische bpo, ...). Qua klanten zal 35 procent uit de maakindustrie, retail en transport komen, 25 procent uit de overheids- en zorgsector een ongeveer 20 procent uit de financiële wereld.

Voor 2011 verwacht het bedrijf een omzetgroei die gelijk loopt met de marktgroei en een operationele marge van 6 procent. In 2013 moet het bedrijf een omzet van 9 à 10 miljard euro draaien, met een operationele marge van 7 à 8 procent. De winst per aandeel zou de helft hoger moeten liggen dan de gezamenlijke winst per aandeel in 2011.

It-dienstenreus Atos Origin legt 850 miljoen euro (deels in aandelen, deels in contanten) op tafel om de ict-poot van Siemens, Siemens IT Solutions & Services (SIS), over te nemen. In ruil daarvoor neemt Siemens voor minstens 5 jaar een belang van 15 procent in Atos Origin. Daarbovenop heeft Atos Origin een zevenjarig it-outsourcingcontract beklonken bij Siemens, ter waarde van zowat 5,5 miljard euro. Het was al jaren duidelijk dat Siemens niet goed wist wat het aan moest met zijn it-afdeling SIS. Nadat ze een tijdje in de etalage had gestaan, werd beslist dat it toch belangrijk was voor de Siemens-groep, waarna eind 2009 uiteindelijk weer werd beslist om van SIS een zelfstandig bedrijf te maken. SIS België haalde in 2009 een omzet van 106,7 miljoen euro (volgens cijfers van de Data News Top 1000 die vrijdag uitkomt). In ons land werken er zowat 370 mensen. Grote referenties zijn onder meer Eurocontrol, Cockerill, de Europese Commissie en Belgacom. In april van dit jaar opende SIS België nog een nieuw datacenter in Huizingen. En ook Atos Origin zoekt al enkele jaren naar het juiste ritme. Net zoals bij SIS was het grondig aan het herstructureren (met het zogenaamde TOP Program). Dat kostenbesparingsprogramma wordt, na het samengaan, trouwens gewoon verdergezet. Lees: de werknemers mogen dus enige aankondigingen verwachten. In België draaide Atos Origin, aldus nogmaals onze Top 1000, een omzet van 111 miljoen euro. Het samengaan van beide it-dienstenbedrijven zal een Europese it-dienstenreus creëren met een pro forma omzet van 8,7 miljard dollar in 2010 en (op dit moment) 78.500 mensen wereldwijd. Het bedrijf is aanwezig in 42 landen, met als zwaartepunt West-Europa: vooral Duitsland (22 procent van de omzet) en Frankrijk (18 procent van de omzet), maar ook de Benelux en het Verenigd Koninkrijk die elk 16 procent van de omzet leveren. Atos Origin en Siemens maken zich sterk dat ze met de samenwerking de grootste Europese managed services-specialist gecreëerd hebben. Managed services zullen in elk geval voor meer dan de helft van de omzet staan, naast 33 procent uit consulting en systeemintegratie en 15 procent gespecialiseerd activiteiten (hightech transactiediensten, medische bpo, ...). Qua klanten zal 35 procent uit de maakindustrie, retail en transport komen, 25 procent uit de overheids- en zorgsector een ongeveer 20 procent uit de financiële wereld. Voor 2011 verwacht het bedrijf een omzetgroei die gelijk loopt met de marktgroei en een operationele marge van 6 procent. In 2013 moet het bedrijf een omzet van 9 à 10 miljard euro draaien, met een operationele marge van 7 à 8 procent. De winst per aandeel zou de helft hoger moeten liggen dan de gezamenlijke winst per aandeel in 2011.