Autonomy-oprichter hangt vuile was HP buiten
Autonomy-oprichter en voormalig ceo Mike Lynch, die door HP een deel van de schuld van de zware afschrijving van de Autonomy-overname in de schoenen geschoven kreeg, verdedigt zich als een duivel in een wijwatervat.
Autonomy-oprichter en voormalig ceo Mike Lynch, die door HP een deel van de schuld van de zware afschrijving van de Autonomy-overname in de schoenen geschoven kreeg, verdedigt zich als een duivel in een wijwatervat.
“Ik wil het ‘HP drama’ uit de headlines en wil dat het bedrijf weer naar buiten komt als een standvastige, stabiele organisatie.” Een citaat van ceo Meg Whitman, tijdens haar ‘maiden speech’ op de HP Discover-conferentie, exact een jaar geleden in Wenen. Ze kan momenteel nog niet zeggen dat ze daarin geslaagd is. Het ‘HP drama’ staat meer dan ooit voor het voetlicht, nadat gebleken is dat HP de miljardenovername van de Britse softwareparel Autonomy grotendeels moest afschrijven. HP maakte gewag van bedenkelijke boekhoudingstruken bij het Autonomy-management , wat oprichter en voormalig ceo Mike Lynch in nauwe schoentjes bracht. Die reageerde dit weekend in de krant The Telegraph, met een aantal vlijmscherpe quotes.
Zo stelde hij dat de komst bij HP ter vergelijken was met “opstappen op een vliegtuig in het besef dat de motor in brand staat, vervolgens naar de cockpit lopen om daar te merken dat de piloten zitten te ruziën.” Een vergelijking waarmee hij vooral de interne strijd en het gebrek aan integratie en synergie bij de overname wil schetsen. Volgens Lynch waren de verschillende afdelingen constant in oorlog over wie bepaalde ‘gebundelde deals’ (verschillende producten van HP samen verkocht aan één klant) had gescoord. Sommige HP-verkopers promootten liever de concurrentie van Autonomy dan de software van het overgenomen bedrijf zelf. “Je kreeg enkel commissie als je een Autonomy-concurrent verkocht, maar niet als je Autonomy verkocht. Verkopers werken op basis van die centen, dus je kan je de resultaten wel inbeelden.”
“HP ‘kitchen-sinked’ Autonomy”, beweert Lynch, beeldspraak waarmee hij bedoelt dat het bedrijf alle slechte onderdelen van het bedrijf bij Autonomy heeft ondergebracht. “Ze proberen nu wanhopig alles hierin te proppen, omdat het toch al een ramp is, en het dan makkelijker wordt om voort te gaan.” Conclusie volgens Lynch: de overname van Autonomy en alles wat daarna kwam, is slecht gemanaged. “In een softwarebedrijf zit je in de problemen als je talent verliest. De verkoop is de dieperik in gegaan.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier