AV-Test buist grote namen

. © .
Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Recente testen van anti-virussoftware door AV-Test buist grote namen, zowel onder Windows XP als Windows 7.

Recente testen van anti-virussoftware door AV-Test buist grote namen, zowel onder Windows XP als Windows 7.

Van anti-virussoftware verwacht je een solide bescherming, gekoppeld aan een goede herstelling van mogelijke schade en een makkelijk gebruik. Op die drie punten test het gereputeerde AV-test, een Duits security bedrijf, al jarenlang anti-virussoftware, waarna het aan software die slaagt een ‘certified’-label toekent. De test duurt drie maanden en er wordt gebruik gemaakt van de meest recente versie van het geteste product, dat bovendien continu kan worden geüpdatet (en zelfs vervangen door een nieuwe versie).

In een recente test (juli-september) van AV-soft voor systemen onder Windows XP (SP3, 32bit) werden de producten van McAfee (versie 2010 en 2011), Microsoft (Essentials 1.0) en Norman (Security Suite 8.0) evenwel gebuisd, als enige op een totaal van 16 gepubliceerde resultaten. Een ‘buis’ betekent dat het product niet minimum 12 op 18 (het maximum aantal punten) behaalde. De drie producten scoorden goed op gebruiksvriendelijkheid (4,5 tot 5,5 op 6), maar middelmatig op bescherming en herstelling. Norman haalde op die twee punten respectievelijk slechts 2 en 1,5 op 6.

Voor McAfee en Norman was dit ietwat wrang, want eerder dit jaar werden ze ook ‘gebuisd’ voor hun AV-software onder Windows 7 (april-juni). Ze bevonden zich toen in het gezelschap van Bullguard (Internet Security 9.0) en Trend Micro (Internet Security Pro 2010). De laagste score in die testserie was toen evenwel niet lager dan 10 op 12.

Over het testen van software wordt al lang gediscussieerd, waarbij vaak de vraag wordt gesteld naar de relevantie van de testprocedures. Immers, de dreigingen in de viruswereld veranderen continu en de testen moeten daar ook telkens worden aan aangepast (onder meer door het actualiseren van de verzamelingen van virussen en malware waarmee wordt getest).

De testen van organisaties als AV-test bieden dan ook steeds in wezen een snapshot-beeld van een product in specifieke virus- en malware-omstandigheden. Het heeft dan ook weinig zin om na elke test eventueel van beschermingspakket te veranderen. Dat laatste kan veeleer afhangen van hoe vlot een systeem met zo’n product omgaat (gebruik van resources, eventuele vertraging, …) en waarvoor de gebruiker zijn toestel aanwendt. Voor elk antivirus- en antimalware product, ongeacht of het een commercieel op freeware-product is, geldt in ieder geval de absolute verplichting het continu bij te werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content