De Belgische banken blokkeren preventief 45.000 kredietkaarten. De detectiesystemen van Atos Wordline hebben potentiële fraude vastgesteld.

Dat bevestigt Febelfin, de Belgische Federatie van de financiële sector, in een persbericht. Het federaal parket zegt ook al een tijdlang een onderzoek te voeren naar fraude met bankkaarten.

"De fraude werd in maart gedetecteerd", verduidelijkt Benoît Lempkowicz, een woordvoerder van Febelfin. In overleg met de banken worden daarom 45.000 kredietkaarten preventief geblokkeerd. De komende dagen zullen de verschillende banken de betrokken klanten hierover informeren.

"In België zijn 3 miljoen kredietkaarten in omloop. Elk jaar worden er voor 7,5 miljard euro aan transacties mee verricht", schetst Lempkowizc. In de huidige stand zou bij deze zaak met 1.000 kredietkaarten voor 1,2 miljoen euro fraude gepleegd zijn, zo stelde Lempkowicz.

Febelfin betreurt de mogelijke ongemakken voor de klant maar benadrukt dat bij de blokkering van kredietkaarten de klant automatisch en gratis een nieuwe kaart krijgt.

Voor meer informatie kunnen klanten bij hun bank terecht. De bank neemt automatisch de nodige maatregelen en zorgt dus zelf voor de blokkering. Voor klachten kunnen klanten terecht bij de ombudsdienst van de financiële sector, aldus Febelfin.

Ondernemersorganisatie Unizo vraagt Febelfin en Atos Worldline alles in het werk te stellen om de betrokken kaartgebruikers snel te depanneren. Daarnaast vraagt de organisatie aan Febelfin en Atos Worldline een infonummer te openen en bekend te maken. Zo kunnen de gedupeerde kaarthouders en handelaars en ondernemers informatie inwinnen, luidt het.

Bron: Belga

De Belgische banken blokkeren preventief 45.000 kredietkaarten. De detectiesystemen van Atos Wordline hebben potentiële fraude vastgesteld. Dat bevestigt Febelfin, de Belgische Federatie van de financiële sector, in een persbericht. Het federaal parket zegt ook al een tijdlang een onderzoek te voeren naar fraude met bankkaarten. "De fraude werd in maart gedetecteerd", verduidelijkt Benoît Lempkowicz, een woordvoerder van Febelfin. In overleg met de banken worden daarom 45.000 kredietkaarten preventief geblokkeerd. De komende dagen zullen de verschillende banken de betrokken klanten hierover informeren. "In België zijn 3 miljoen kredietkaarten in omloop. Elk jaar worden er voor 7,5 miljard euro aan transacties mee verricht", schetst Lempkowizc. In de huidige stand zou bij deze zaak met 1.000 kredietkaarten voor 1,2 miljoen euro fraude gepleegd zijn, zo stelde Lempkowicz. Febelfin betreurt de mogelijke ongemakken voor de klant maar benadrukt dat bij de blokkering van kredietkaarten de klant automatisch en gratis een nieuwe kaart krijgt. Voor meer informatie kunnen klanten bij hun bank terecht. De bank neemt automatisch de nodige maatregelen en zorgt dus zelf voor de blokkering. Voor klachten kunnen klanten terecht bij de ombudsdienst van de financiële sector, aldus Febelfin. Ondernemersorganisatie Unizo vraagt Febelfin en Atos Worldline alles in het werk te stellen om de betrokken kaartgebruikers snel te depanneren. Daarnaast vraagt de organisatie aan Febelfin en Atos Worldline een infonummer te openen en bekend te maken. Zo kunnen de gedupeerde kaarthouders en handelaars en ondernemers informatie inwinnen, luidt het. Bron: Belga