Alle banken zullen binnenkort aangesloten worden op een computersysteem waarmee ze in geval van fraude razendsnel de andere banken kunnen waarschuwen. Dat moet een antwoord bieden op een gecoördineerde aanval op de Belgische internetbankrekeningen, meldt De Tijd.

De waarschuwingen die via het nieuwe systeem worden verstuurd, zullen anoniem zijn zodat de andere banken niet weten welke concurrent getroffen is. Minister van Financiën Didier Reynders beklemtoont dat de beveiliging van de bijna 4 miljoen onlinerekeningen in ons land tot de internationale top behoort, maar laat ook weten dat toezichthouder CBFA een omzendbrief voorbereidt over de beveiliging van e-banking. De brief wordt nog dit jaar verstuurd zodat de banken duidelijk weten wat de verwachtingen zijn van de CBFA.

Febelfin, de koepelvereniging van de financiële sector, de CBFA en de computer crime unit van de federale politie (FCCU) steken intussen ook de koppen bijeen voor een campagne om de bevolking te sensibiliseren. De meeste gevallen van fraude vinden immers plaats bij klanten die illegale software gebruiken of die geen, slechte of verouderde antivirusprogramma's draaien.

Overigens zijn volgens Reynders in België tot dusver 59 geslaagde 'kraken' van online rekeningen gekend, waarvan het gros (34) het voorbije jaar. In het buitenland zouden die cijfers gevoelig hoger liggen.

Alle banken zullen binnenkort aangesloten worden op een computersysteem waarmee ze in geval van fraude razendsnel de andere banken kunnen waarschuwen. Dat moet een antwoord bieden op een gecoördineerde aanval op de Belgische internetbankrekeningen, meldt De Tijd. De waarschuwingen die via het nieuwe systeem worden verstuurd, zullen anoniem zijn zodat de andere banken niet weten welke concurrent getroffen is. Minister van Financiën Didier Reynders beklemtoont dat de beveiliging van de bijna 4 miljoen onlinerekeningen in ons land tot de internationale top behoort, maar laat ook weten dat toezichthouder CBFA een omzendbrief voorbereidt over de beveiliging van e-banking. De brief wordt nog dit jaar verstuurd zodat de banken duidelijk weten wat de verwachtingen zijn van de CBFA. Febelfin, de koepelvereniging van de financiële sector, de CBFA en de computer crime unit van de federale politie (FCCU) steken intussen ook de koppen bijeen voor een campagne om de bevolking te sensibiliseren. De meeste gevallen van fraude vinden immers plaats bij klanten die illegale software gebruiken of die geen, slechte of verouderde antivirusprogramma's draaien. Overigens zijn volgens Reynders in België tot dusver 59 geslaagde 'kraken' van online rekeningen gekend, waarvan het gros (34) het voorbije jaar. In het buitenland zouden die cijfers gevoelig hoger liggen.