Belgische banken zeggen hackers de wacht aan met rechtszaak, bericht de Tijd.

In de nasleep van een aantal aanvallen op het Belgisch internetbankieren tijdens de zomer van 2011 heeft BNP Paribas Fortis klacht ingediend bij de Brusselse rechtbank, en daar hebben andere banken zich bij aangesloten. Hoewel de problemen in België nog beperkt zijn - de bankorganisatie Febelfin heeft het over 77 gevallen, met 117.000 euro schade, tegen bijvoorbeeld 11 miljoen euro schade in Nederland voor de eerste zes maanden van 2011 - willen de banken hiermee een 'signaal' geven aan de hackers dat hackings niet onbestraft kunnen blijven.

Ook ING, Dexia en de Bank van de Post zouden informatie hebben doorgegeven aan het gerecht. In het verleden bleek al herhaaldelijk hackers vanuit Rusland en Oekraïne internetbankieren en online verkoopdiensten hebben aangevallen.

Febelfin benadrukt dat internetbankieren in België veilig is, maar dat iedereen - ook de eindgebruiker - hierin zijn rol moet spelen. Normalerwijze vergoedt de bank eventuele schade, maar elk geval wordt afzonderlijk bekeken. Als blijkt dat de klant nalatig was - bijvoorbeeld door geen goede antivirussoftware te gebruiken - kan er allicht toch verhaal worden gehaald. Febelfin roept ook op tot voorzichtigheid tijdens de transacties (doe geen digitale handtekening op ongebruikelijke ogenblikken van de transactie), een regelmatige controle van de rekeningstand en een veilig computergebruik.

Belgische banken zeggen hackers de wacht aan met rechtszaak, bericht de Tijd. In de nasleep van een aantal aanvallen op het Belgisch internetbankieren tijdens de zomer van 2011 heeft BNP Paribas Fortis klacht ingediend bij de Brusselse rechtbank, en daar hebben andere banken zich bij aangesloten. Hoewel de problemen in België nog beperkt zijn - de bankorganisatie Febelfin heeft het over 77 gevallen, met 117.000 euro schade, tegen bijvoorbeeld 11 miljoen euro schade in Nederland voor de eerste zes maanden van 2011 - willen de banken hiermee een 'signaal' geven aan de hackers dat hackings niet onbestraft kunnen blijven. Ook ING, Dexia en de Bank van de Post zouden informatie hebben doorgegeven aan het gerecht. In het verleden bleek al herhaaldelijk hackers vanuit Rusland en Oekraïne internetbankieren en online verkoopdiensten hebben aangevallen. Febelfin benadrukt dat internetbankieren in België veilig is, maar dat iedereen - ook de eindgebruiker - hierin zijn rol moet spelen. Normalerwijze vergoedt de bank eventuele schade, maar elk geval wordt afzonderlijk bekeken. Als blijkt dat de klant nalatig was - bijvoorbeeld door geen goede antivirussoftware te gebruiken - kan er allicht toch verhaal worden gehaald. Febelfin roept ook op tot voorzichtigheid tijdens de transacties (doe geen digitale handtekening op ongebruikelijke ogenblikken van de transactie), een regelmatige controle van de rekeningstand en een veilig computergebruik.