De West-Vlaamse visualisatiespecialist Barco sluit het laatste kwartaal van 2008 af met een nettoverlies van 24,9 miljoen euro. Over heel 2008 daalde de nettowinst met twee derde. De groep verwacht een "moeilijk 2009", maar geeft geen prognose voor het huidige boekjaar.

Barco kondigde in januari al aan dat de winst in de loop van de tweede jaarhelft van 2008 ernstig onder druk was komen te staan als gevolg van de economische crisis. Het dividend over 2008 werd geschrapt en Martin De Prycker ruimde plaats voor Eric Van Zele als CEO.

Per aandeel kwam het nettoverlies in het vierde kwartaal uit op 2,08 euro. In dezelfde periode 2007 was er nog een nettowinst van 20,2 miljoen euro of 1,68 euro per aandeel.

Op operationeel vlak boekte de beeldschermenmaker een verlies van 2 miljoen euro in het vierde kwartaal, tegenover 27 miljoen euro operationele winst in dezelfde periode een jaar eerder. De kwartaalomzet daalde met 6,6 procent tot 207,9 miljoen euro.

Barco wijt de terugval aan een plotse daling van de activiteiten in de tweede helft van 2008. Vooral de divisie Media & Entertainment had onder de recessie te lijden, aangezien Barco de besparingen van bedrijven inzake evenementen aan den lijve ondervond.

De andere onderdelen van Barco (Security & Monitoring, Medical Imaging en andere markten) bleven stabiel of kenden een lichte groei. Daardoor kon Barco het laatste kwartaal afsluiten met een orderboek dat een stijging met 15 procent optekent.

Over heel het boekjaar 2008 zakte de nettowinst met meer dan 65 procent tot 18,3 miljoen euro. De operationele winst (ebit) verschrompelde met bijna 70 procent tot 8,5 miljoen euro. De jaaromzet daalde met 1,5 procent tot 725,3 miljoen euro.

Het management van Barco wil - rekening houdend met het "huidige wereldwijde economische klimaat" geen voorspellingen doen over de resultaten van 2009.

De West-Vlaamse visualisatiespecialist Barco sluit het laatste kwartaal van 2008 af met een nettoverlies van 24,9 miljoen euro. Over heel 2008 daalde de nettowinst met twee derde. De groep verwacht een "moeilijk 2009", maar geeft geen prognose voor het huidige boekjaar. Barco kondigde in januari al aan dat de winst in de loop van de tweede jaarhelft van 2008 ernstig onder druk was komen te staan als gevolg van de economische crisis. Het dividend over 2008 werd geschrapt en Martin De Prycker ruimde plaats voor Eric Van Zele als CEO. Per aandeel kwam het nettoverlies in het vierde kwartaal uit op 2,08 euro. In dezelfde periode 2007 was er nog een nettowinst van 20,2 miljoen euro of 1,68 euro per aandeel. Op operationeel vlak boekte de beeldschermenmaker een verlies van 2 miljoen euro in het vierde kwartaal, tegenover 27 miljoen euro operationele winst in dezelfde periode een jaar eerder. De kwartaalomzet daalde met 6,6 procent tot 207,9 miljoen euro. Barco wijt de terugval aan een plotse daling van de activiteiten in de tweede helft van 2008. Vooral de divisie Media & Entertainment had onder de recessie te lijden, aangezien Barco de besparingen van bedrijven inzake evenementen aan den lijve ondervond. De andere onderdelen van Barco (Security & Monitoring, Medical Imaging en andere markten) bleven stabiel of kenden een lichte groei. Daardoor kon Barco het laatste kwartaal afsluiten met een orderboek dat een stijging met 15 procent optekent. Over heel het boekjaar 2008 zakte de nettowinst met meer dan 65 procent tot 18,3 miljoen euro. De operationele winst (ebit) verschrompelde met bijna 70 procent tot 8,5 miljoen euro. De jaaromzet daalde met 1,5 procent tot 725,3 miljoen euro. Het management van Barco wil - rekening houdend met het "huidige wereldwijde economische klimaat" geen voorspellingen doen over de resultaten van 2009.