TomTom en BASE hebben een overeenkomst gesloten voor het aanbieden van verbeterde verkeersinformatie op een gps, op basis van anonieme meetdata via gsm's.

Om accurate 'live' verkeersinformatie van alle belangrijke wegen in België te kunnen bieden, zal de nieuwe 'TomTom HD Traffic' dienst gebruik kunnen maken van anoniem verzamelde gegevens van het BASE-netwerk. Deze data wordt gecombineerd met bestaande Belgische verkeersinformatiebronnen en met 'connected' TomTom apparaten. Uiteindelijk zou dat voor een eindgebruiker van de gps moeten resulteren in een accurraat geschatte aankomsttijd.

TomTom HD Traffic is al een tijdje operationeel in Nederland. Daar werkt TomTom samen met Vodafone - net als in het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland trouwens. In België zat een directe samenwerking met Vodafone er sowieso niet in, omdat Be-Mobile [vorig jaar] een vijfjarig exclusiviteitscontract met Proximus in de wacht sleepte voor het gebruik van de zogeheten 'floating vehicule data'. Be-Mobile verwerkt deze data samen met andere bronnen (o.a. data uit track & trace devices in vrachtwagens) en levert de 'verrijkte' verkeersinformatie onder meer aan radio- en tv-zenders (VRT, RTBF), en aan de overheid. Zo worden deze gegevens ook gebruikt voor de informatieve verkeersborden met reistijden aan de werken op de E17.

Jan Cools, ceo van Be-Mobile, zegt echter dat de overeenkomst die BASE met TomTom gesloten heeft niét exclusief is. "Deze aankondiging sluit zeker niet uit dat binnenkort ook via Be-Mobile verkeersinformatie aan een TomTom gps-toestel geleverd wordt. Onze gesprekken met TomTom zijn nog steeds lopende", zegt Jan Cools.

TomTom en BASE hebben een overeenkomst gesloten voor het aanbieden van verbeterde verkeersinformatie op een gps, op basis van anonieme meetdata via gsm's. Om accurate 'live' verkeersinformatie van alle belangrijke wegen in België te kunnen bieden, zal de nieuwe 'TomTom HD Traffic' dienst gebruik kunnen maken van anoniem verzamelde gegevens van het BASE-netwerk. Deze data wordt gecombineerd met bestaande Belgische verkeersinformatiebronnen en met 'connected' TomTom apparaten. Uiteindelijk zou dat voor een eindgebruiker van de gps moeten resulteren in een accurraat geschatte aankomsttijd. TomTom HD Traffic is al een tijdje operationeel in Nederland. Daar werkt TomTom samen met Vodafone - net als in het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland trouwens. In België zat een directe samenwerking met Vodafone er sowieso niet in, omdat Be-Mobile [vorig jaar] een vijfjarig exclusiviteitscontract met Proximus in de wacht sleepte voor het gebruik van de zogeheten 'floating vehicule data'. Be-Mobile verwerkt deze data samen met andere bronnen (o.a. data uit track & trace devices in vrachtwagens) en levert de 'verrijkte' verkeersinformatie onder meer aan radio- en tv-zenders (VRT, RTBF), en aan de overheid. Zo worden deze gegevens ook gebruikt voor de informatieve verkeersborden met reistijden aan de werken op de E17. Jan Cools, ceo van Be-Mobile, zegt echter dat de overeenkomst die BASE met TomTom gesloten heeft niét exclusief is. "Deze aankondiging sluit zeker niet uit dat binnenkort ook via Be-Mobile verkeersinformatie aan een TomTom gps-toestel geleverd wordt. Onze gesprekken met TomTom zijn nog steeds lopende", zegt Jan Cools.