Gsm-operator Base heeft naar eigen zeggen een achterpoortje gevonden in de wetgeving. De operator verkoopt sinds vandaag/maandag de iPhone van Apple in België, ondanks het exclusiviteitscontract dat het Californische multimediabedrijf afsloot met Mobistar.

Voor de lancering van de eerste iPhone heeft Apple wereldwijd exclusiviteitscontracten afgesloten. In ons land was het Mobistar dat de smartphone als enige mocht verkopen.

Volgens Base is een dergelijke overeenkomst echter in strijd met de Europese wetgeving rond het vrij verkeer van goederen. "We hebben al eens een achterpoortje gevonden toen we de iPhone cadeau gaven aan klanten die vijf nieuwe klanten konden aanbrengen", zegt Bart Vandesompele van Base.

"Het contract tussen Apple en Mobistar zegt immers niets over gratis gsm's." Nu heeft de operator een nieuwe shortcut gevonden. "Ons moederbedrijf, KPN, heeft sinds enkele maanden een contract voor de verkoop van de iPhone in Nederland. Wij beroepen ons op het vrij verkeer van goederen in Europa en verkopen het toestel nu dus ook in België."

Mobistar wil maandag weinig kwijt over de demarche van de concurrentie. "Ik zeg enkel dat ons contract met Apple nog steeds loopt", aldus woordvoerster Patti Verdoodt. Bij Apple Benelux is maandag niemand bereikbaar.

Ook op de site van elektronicawinkel Vanden Borre duikt de iPhone 4 intussen op. Het toestel zou er beschikbaar zijn vanaf 24 januari.

Gsm-operator Base heeft naar eigen zeggen een achterpoortje gevonden in de wetgeving. De operator verkoopt sinds vandaag/maandag de iPhone van Apple in België, ondanks het exclusiviteitscontract dat het Californische multimediabedrijf afsloot met Mobistar. Voor de lancering van de eerste iPhone heeft Apple wereldwijd exclusiviteitscontracten afgesloten. In ons land was het Mobistar dat de smartphone als enige mocht verkopen. Volgens Base is een dergelijke overeenkomst echter in strijd met de Europese wetgeving rond het vrij verkeer van goederen. "We hebben al eens een achterpoortje gevonden toen we de iPhone cadeau gaven aan klanten die vijf nieuwe klanten konden aanbrengen", zegt Bart Vandesompele van Base. "Het contract tussen Apple en Mobistar zegt immers niets over gratis gsm's." Nu heeft de operator een nieuwe shortcut gevonden. "Ons moederbedrijf, KPN, heeft sinds enkele maanden een contract voor de verkoop van de iPhone in Nederland. Wij beroepen ons op het vrij verkeer van goederen in Europa en verkopen het toestel nu dus ook in België." Mobistar wil maandag weinig kwijt over de demarche van de concurrentie. "Ik zeg enkel dat ons contract met Apple nog steeds loopt", aldus woordvoerster Patti Verdoodt. Bij Apple Benelux is maandag niemand bereikbaar. Ook op de site van elektronicawinkel Vanden Borre duikt de iPhone 4 intussen op. Het toestel zou er beschikbaar zijn vanaf 24 januari.