Net zoals in het eerste kwartaal en net zoals Mobistar moet Base alles geven om niet achteruit geblazen te worden door de tegenwind (in de vorm van tariefreguleringen) op de mobiele markt. Dat doende haalt het bedrijf scherp uit naar het BIPT.

KPN bood vandaag op Getronics, waardoor het bedrijf zijn resultaten wat vroeger publiceert. Base, eigendom van KPN, gaat vooruit noch (substantieel) achteruit in het tweede kwartaal van 2007. De omzet blijft steken op 155 miljoen euro tegenover 156 miljoen euro vorig jaar.

Het totale aantal klanten is met ruim een vijfde gegroeid, waardoor Base een marktaandeel haalt van zowat 22 procent. Maar de gemiddelde inkomsten per gebruiker daalden tot 20 euro. Base zegt dat de daling te wijten is aan aan de zware concurrentie en de lagere totale inkomsten op de gehele Belgische markt. "Bovendien zijn er twee belangrijke prijsdalingen opgelegd in interconnectie (ook wel terminatietarieven of MTA: wat een vaste of een gsm-operator moet betalen om een oproep af te laten handelen op een netwerk van een concurrerende mobiele operator) in één jaar (november 2006 en mei 2007)."

Bart Vandesompele, communicatieverantwoordelijke bij Base, grijpt het persbericht aan om fel van leer te trekken tegen telecomregulator BIPT. "Het is oneerlijk om geen rekening te houden met het feit dat Proximus al meer dan 2,5 keer haar netwerk heeft afgeschreven, alleen op MTA-inkomsten. Die meeropbrengsten worden gebruikt om Base te bekampen via marketingacties. Proximus moet volgens Base dus gedwongen worden zijn interconnectietarieven sneller en drastischer te verlagen (naar kostniveau, nl. 5 cent) en Belgacom moet verplicht worden om deze daling door te geven aan alle klanten."

"Wij geloven nog steeds dat er ruimte is voor innovaties in de mobiele communicatie in België, maar we worden op zijn zachtst gezegd niet echt geholpen door de regelgeving van het BIPT die er duidelijk van blijken overtuigd te zijn dat de marktleider in België moet beschermd worden. De houding van het BIPT om Europa blindweg te volgen en geen rekening te houden met lokale marktomstandigheden, vervormt de markt en houdt een challenger zoals Base tegen om bijvoorbeeld de tarieven in België verder te doen dalen voor alle Belgen. Hun poging om ons te doen vertragen laat aan de concurrenten toe om onze innovaties en strategie te kopiëren."

Base heeft trouwens samen met Mobistar een rechtszaak lopen tegen Proximus. De aanklagers stellen daarin dat de Belgacom-dochter zijn macht misbruikte door onder meer teveel terminatiekosten aan te rekenen voor oproepen op haar netwerk. Base en Proximus eisen ongeveer 1 miljard euro schadevergoeding.

Vandesompele zegt voorts, naar aanleiding van de formatiegesprekken, de verklaringen van politici toe te juichen om het belang van de staat in Belgacom te verminderen.

Net zoals in het eerste kwartaal en net zoals Mobistar moet Base alles geven om niet achteruit geblazen te worden door de tegenwind (in de vorm van tariefreguleringen) op de mobiele markt. Dat doende haalt het bedrijf scherp uit naar het BIPT. KPN bood vandaag op Getronics, waardoor het bedrijf zijn resultaten wat vroeger publiceert. Base, eigendom van KPN, gaat vooruit noch (substantieel) achteruit in het tweede kwartaal van 2007. De omzet blijft steken op 155 miljoen euro tegenover 156 miljoen euro vorig jaar. Het totale aantal klanten is met ruim een vijfde gegroeid, waardoor Base een marktaandeel haalt van zowat 22 procent. Maar de gemiddelde inkomsten per gebruiker daalden tot 20 euro. Base zegt dat de daling te wijten is aan aan de zware concurrentie en de lagere totale inkomsten op de gehele Belgische markt. "Bovendien zijn er twee belangrijke prijsdalingen opgelegd in interconnectie (ook wel terminatietarieven of MTA: wat een vaste of een gsm-operator moet betalen om een oproep af te laten handelen op een netwerk van een concurrerende mobiele operator) in één jaar (november 2006 en mei 2007)." Bart Vandesompele, communicatieverantwoordelijke bij Base, grijpt het persbericht aan om fel van leer te trekken tegen telecomregulator BIPT. "Het is oneerlijk om geen rekening te houden met het feit dat Proximus al meer dan 2,5 keer haar netwerk heeft afgeschreven, alleen op MTA-inkomsten. Die meeropbrengsten worden gebruikt om Base te bekampen via marketingacties. Proximus moet volgens Base dus gedwongen worden zijn interconnectietarieven sneller en drastischer te verlagen (naar kostniveau, nl. 5 cent) en Belgacom moet verplicht worden om deze daling door te geven aan alle klanten." "Wij geloven nog steeds dat er ruimte is voor innovaties in de mobiele communicatie in België, maar we worden op zijn zachtst gezegd niet echt geholpen door de regelgeving van het BIPT die er duidelijk van blijken overtuigd te zijn dat de marktleider in België moet beschermd worden. De houding van het BIPT om Europa blindweg te volgen en geen rekening te houden met lokale marktomstandigheden, vervormt de markt en houdt een challenger zoals Base tegen om bijvoorbeeld de tarieven in België verder te doen dalen voor alle Belgen. Hun poging om ons te doen vertragen laat aan de concurrenten toe om onze innovaties en strategie te kopiëren." Base heeft trouwens samen met Mobistar een rechtszaak lopen tegen Proximus. De aanklagers stellen daarin dat de Belgacom-dochter zijn macht misbruikte door onder meer teveel terminatiekosten aan te rekenen voor oproepen op haar netwerk. Base en Proximus eisen ongeveer 1 miljard euro schadevergoeding. Vandesompele zegt voorts, naar aanleiding van de formatiegesprekken, de verklaringen van politici toe te juichen om het belang van de staat in Belgacom te verminderen.