De Belgian Entertainement Association (BEA), die de Belgische muziek-, video- en game-industrie vertegenwoordigt, waarschuwt de consument voor illegale online-muziekwinkels.

Op deze sites kan tegen betaling muziek gedownload worden. BEA vraagt dan ook dat de illegale sites, waarvan consumenten, auteurs en artiesten het slachtoffer zijn, zo snel mogelijk door de internetproviders geblokkeerd worden.

Ook Test-Aankoop waarschuwt voor de illegale sites. Volgens de consumentenorganisatie is "de grens tussen legaal en illegaal downloadenerg dun". De consumentenorganisatie kwam tot die conclusie na het testenvan enkele websites waarop tegen betaling muziek gedownload kan worden.

Vooral bij de internationale (Russische) sites is het onduidelijk of zij wel over de nodige toestemmingen beschikken van auteurs en artiesten, aldus Test-Aankoop.

Volgens SABAM, de Belgische vereniging van auteurs, componisten en uitgevers, betalen ze de auteurs niet en ook BEA stelt vast dat noch de Belgische artiesten, noch hun platenfirma's vergoed worden voor de verkochte downloads. Nochtans verkopen deze websites de liedjes en albums van verschillende Belgische artiesten, zoals dEUS, Novastar, Monza en Soulwax.

"Ik vraag me echt af waar het geld van deze Russische sites naartoe gaat, alleszins niet naar de artiesten of naar de producenten", aldus Christian Pierre, manager van dEUS.

BEA wees de Belgische overheid in oktober 2007 en in maart 2008 al op bepaalde buitenlandse websites die het niet nauw nemen met de Belgische wetgeving. BEA en Test-Aankoop zijn het erover eens dat de consument zich er vaak niet van bewust is dat het gaat om een illegaal aanbod. BEA raadt de consument daarom aan om de aankoop van muziek te mijden op siteswaarvan de legaliteit niet 100 procent vaststaat.

Slechts 1 liedje op de 20 wordt legaal gedownload, maar de digitalemuziekmarkt in België groeit nog. In de eerste helft van 2008 werden bijna6 miljoen singles en albums legaal gedownload. Dat is een stijging van 13procent in vergelijking met de eerste helft van 2007. De muziekindustrieblijft investeren om op een consumentvriendelijke manier muziek viainternet aan te bieden. Enkel legale downloads garanderen de groei van hetdigitale muziekaanbod.

Tegelijkertijd is het nodig om het illegale aanbod via het internetaan te pakken. "Het aanpakken van illegale websites is dringend nodig ennoodzakelijk om de legale digitale muziekmarkt zuurstof te geven", aldusOlivier Maeterlinck, algemeen directeur van BEA.

Bron: Belga

De Belgian Entertainement Association (BEA), die de Belgische muziek-, video- en game-industrie vertegenwoordigt, waarschuwt de consument voor illegale online-muziekwinkels. Op deze sites kan tegen betaling muziek gedownload worden. BEA vraagt dan ook dat de illegale sites, waarvan consumenten, auteurs en artiesten het slachtoffer zijn, zo snel mogelijk door de internetproviders geblokkeerd worden. Ook Test-Aankoop waarschuwt voor de illegale sites. Volgens de consumentenorganisatie is "de grens tussen legaal en illegaal downloadenerg dun". De consumentenorganisatie kwam tot die conclusie na het testenvan enkele websites waarop tegen betaling muziek gedownload kan worden. Vooral bij de internationale (Russische) sites is het onduidelijk of zij wel over de nodige toestemmingen beschikken van auteurs en artiesten, aldus Test-Aankoop. Volgens SABAM, de Belgische vereniging van auteurs, componisten en uitgevers, betalen ze de auteurs niet en ook BEA stelt vast dat noch de Belgische artiesten, noch hun platenfirma's vergoed worden voor de verkochte downloads. Nochtans verkopen deze websites de liedjes en albums van verschillende Belgische artiesten, zoals dEUS, Novastar, Monza en Soulwax. "Ik vraag me echt af waar het geld van deze Russische sites naartoe gaat, alleszins niet naar de artiesten of naar de producenten", aldus Christian Pierre, manager van dEUS. BEA wees de Belgische overheid in oktober 2007 en in maart 2008 al op bepaalde buitenlandse websites die het niet nauw nemen met de Belgische wetgeving. BEA en Test-Aankoop zijn het erover eens dat de consument zich er vaak niet van bewust is dat het gaat om een illegaal aanbod. BEA raadt de consument daarom aan om de aankoop van muziek te mijden op siteswaarvan de legaliteit niet 100 procent vaststaat. Slechts 1 liedje op de 20 wordt legaal gedownload, maar de digitalemuziekmarkt in België groeit nog. In de eerste helft van 2008 werden bijna6 miljoen singles en albums legaal gedownload. Dat is een stijging van 13procent in vergelijking met de eerste helft van 2007. De muziekindustrieblijft investeren om op een consumentvriendelijke manier muziek viainternet aan te bieden. Enkel legale downloads garanderen de groei van hetdigitale muziekaanbod. Tegelijkertijd is het nodig om het illegale aanbod via het internetaan te pakken. "Het aanpakken van illegale websites is dringend nodig ennoodzakelijk om de legale digitale muziekmarkt zuurstof te geven", aldusOlivier Maeterlinck, algemeen directeur van BEA. Bron: Belga