Bedrijfsklanten Belgacom switchen naar IPv6

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Begin volgend jaar moeten alle bedrijfsklanten van Belgacom aanspreekbaar zijn in IPv6. Het nieuwe internetprotocol wordt in parallel met IPv4 uitgerold, wat een langzame transitie van de ene standaard naar de andere mogelijk maakt.

Begin volgend jaar moeten alle bedrijfsklanten van Belgacom aanspreekbaar zijn in IPv6. Het nieuwe internetprotocol wordt in parallel met IPv4 uitgerold, wat een langzame transitie van de ene standaard naar de andere mogelijk maakt. Voor de netwerkklanten van Belgacom (de ‘Explore’-klanten) is IPv6 al sinds begin dit jaar beschikbaar, de andere bedrijfsklanten (de ‘Office & Go’-afnemers) moeten nog wachten tot begin 2014. Daarnaast dienen ook de services die draaien op Explore nog compatibel gemaakt te worden met IPv6. Ook dat zou in de eerste helft van 2014 rond moeten geraken.

Opdat klanten bereikbaar of aanspreekbaar zouden zijn in IPv6, moeten er heel wat aanpassingen worden doorgevoerd. Naar eigen zeggen heeft Belgacom intussen zijn backbone alsook zijn acces/aggregatienetwerk aangepast, maar ook de eindapparatuur bij de afnemers moet bijgewerkt worden.

“Voor Explore of professionele internetklanten betekent dit in de eerste plaats dat hun router IPv6-compatibel moet worden gemaakt”, vertelt persverantwoordelijke Frédérique Verbiest van Belgacom. “Dit is sowieso voorzien in onze dienstverlening. De meeste endpoints bij onze klanten zijn van Cisco, en kunnen vlotjes overweg met IPv6.”

Andere eindapparatuur, zoals firewalls, servers en pc’s, vallen onder de verantwoordelijkheid van de klanten. Willen die echt volwaardig kunnen surfen in IPv6, dan moet de hele ketting IPv6-ready gemaakt worden (besturingssysteem van de pc’s, LAN, router, netwerk, server en provider waar de klant naartoe surft).

“Wij raden bedrijfsklanten aan om eerst en vooral de componenten die een link naar de buitenwereld hebben (firewalls, servers en proxy’s) aan te passen”, aldus nog Verbiest, “zo kan je de kosten beperken en spreiden in de tijd. Interne elementen, zoals pc’s, wifi-accespunten, routers en interne servers kunnen op een later tijdstip compatibel worden gemaakt.”

“Vaak is het zo dat besturingssystemen bij de installatie sowieso IPv6-compatibiliteit geactiveerd hebben, maar zo lang het hele netwerk het nieuwe internetprotocol niet ondersteunt, heeft dat inderdaad maar weinig zin”, klinkt het nog.

Belgacom zal nog minstens 5 jaar in dual stack werken (IPv6 in parallel met IPv4), zodat klanten hun migratie op eigen tempo kunnen voltrekken. Het zal ook nog jaren duren eer dat alle bedrijfsklanten volledig op de nieuwe standaard draaien, maar dat hoeft volgens de historische operator geen probleem te zijn.

IPV6 Met behulp van IPv6 kunnen er quasi oneindig veel IP-adressen worden toegewezen (2 tot de macht 128). Ter vergelijking: het aantal adressen gedefinieerd in de vorige internetstandaard IPV4 klokt af op 4,2 miljard.

IPv6 werd in 1998 al als standaard gepubliceerd door de Internet Engineering Task Force, maar de implementatie bij ISP’s en andere belanghebbenden laat op zich wachten omdat de aanzienlijke investeringen geen rendement opleveren op korte termijn. Toch begint de tijd te dringen, want de Europese IPv4-adressen zijn zo goed als allemaal opgesoupeerd.

En wanneer de IPV4-adressen uitgeput zijn, zullen er voor het eerst organisaties, websites en particulieren opduiken die enkel een IPV6 aanwezigheid hebben op het net. Als je dan niet V6-ready bent, kan je dat stuk van het internet niet meer bereiken.

Concreet zullen Belgische bedrijven die nog met IPV4 werken, niet meer kunnen communiceren met Amerikaanse of Chinese IPV6-only organisaties. Of toch niet meer op de voor de hand liggende manier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content