In Haïti wil tabletproducent Surtab toestellen uitbrengen voor mensen in andere derdewereldlanden. Het bedrijf staat onder leiding van de Belg Maarten Boute.

Boute wil met zijn bedrijf geen high end toestellen van meer dan 500 euro produceren. Wel mikt hij met zijn bedrijf op goedkope eenvoudige tablets op Android. De man werkte tussen 2003 en 2008 voor Mobistar en later Effortel alvorens hij in 2009 naar Haïti trok om er coo en later ceo van de operator Digicel te worden. Sinds maart 2013 is hij ceo en medeoprichter van Surtab.

In De Tijd legt Boute uit hoe zijn bedrijf er voordeel uit haalt om vanuit Haïti te produceren. Net het feit dat hij in een ontwikkelingsland produceert, speelt als verkoopsargument naar andere minder gegoede gebieden toe. Maar evenzeer naar de VS voor gebruikers die zo de lokale economie willen stimuleren. Hij ziet een grote markt voor Android in ontwikelingslanden waar momenteel wordt geïnvesteerdin 3G.

Momenteel zit Boute met zijn fabriek in hoofdstad Port-au-Prince. Hoewel het fiscaal klimaat er interessant is, gaat de productiehal wel gepaard met een stroomvoorziening van 6-8 uur per dag, aangevuld een generator.

Vandaag is Surtab een maand bezig met de massaproductie. Tegen eind 2014 wil de uitgeweken Belg zijn personeelsaantal verdubbelen tot honderd mensen zegt hij in De Tijd.

In Haïti wil tabletproducent Surtab toestellen uitbrengen voor mensen in andere derdewereldlanden. Het bedrijf staat onder leiding van de Belg Maarten Boute. Boute wil met zijn bedrijf geen high end toestellen van meer dan 500 euro produceren. Wel mikt hij met zijn bedrijf op goedkope eenvoudige tablets op Android. De man werkte tussen 2003 en 2008 voor Mobistar en later Effortel alvorens hij in 2009 naar Haïti trok om er coo en later ceo van de operator Digicel te worden. Sinds maart 2013 is hij ceo en medeoprichter van Surtab. In De Tijd legt Boute uit hoe zijn bedrijf er voordeel uit haalt om vanuit Haïti te produceren. Net het feit dat hij in een ontwikkelingsland produceert, speelt als verkoopsargument naar andere minder gegoede gebieden toe. Maar evenzeer naar de VS voor gebruikers die zo de lokale economie willen stimuleren. Hij ziet een grote markt voor Android in ontwikelingslanden waar momenteel wordt geïnvesteerdin 3G. Momenteel zit Boute met zijn fabriek in hoofdstad Port-au-Prince. Hoewel het fiscaal klimaat er interessant is, gaat de productiehal wel gepaard met een stroomvoorziening van 6-8 uur per dag, aangevuld een generator. Vandaag is Surtab een maand bezig met de massaproductie. Tegen eind 2014 wil de uitgeweken Belg zijn personeelsaantal verdubbelen tot honderd mensen zegt hij in De Tijd.