Telecomreus Belgacom zegt dat het in verschillende projecten werkt aan de geleidelijke overgang naar de nieuwe standaard voor ip-nummering IPv6. Bedrijfsklanten kunnen nog een aantal jaren op beide oren slapen.

Naar aanleiding van de melding van 'de boekhouder van het internet' Internet Assigned Numbers Authority (IANA) dat vandaag de laatste IPv4-internetadressen zullen uitgedeeld zijn, is er een soort van IPv6-paniek ontstaan. Nochtans zijn kenners ervan overtuigd dat er bij de suborganisaties van IANA nog voldoende IPv4-adressen overblijven om nog enige tijd verder te kunnen.

Niettemin geeft de melding van IANA wel aan dat er dringend gehandeld moet worden, zeker nu ook gsm's, tv's of auto's ip-adressen krijgen. Dat gaf professor Olivier Bonaventure van de UCL eerder al aan op onze site. Belgacom springt nu op het nieuws met de boodschap dat het al sinds 2006 werkt aan de geleidelijke overstap naar IPv6.

Voor residentiële klanten "test Belgacom een aantal technische oplossingen, zodat de gebruikers zo goed als niets zullen merken van de overgang naar IPv6. Deze oplossingen, samen met de geleidelijke invoering van IPv6, zullen toelaten om nieuwe klanten aan te sluiten en het netwerk te laten groeien zonder de nood aan bijkomende IPv4-adressen", klinkt het.

Bedrijven Voor bedrijfsklanten zegt Belgacom nog tot 2015 IPv4-adressen te kunnen toekennen. Ze zullen de IPv4-adressen zeker tot in 2020 kunnen gebruiken. "Het is niettemin belangrijk dat bedrijven nu al de nodige aandacht besteden aan de IPv6 integratie in hun it-systemen omdat het zeer complex is en een goede voorbereiding vraagt."

De meeste bedrijven gebruiken een officieel, vast IPv4-adres om hun servers en applicaties op het internet kenbaar te maken. Daarnaast gebruiken ze voor hun intranetomgeving (of LAN) speciale ip-adressen die gereserveerd zijn voor intern gebruik die niet zichtbaar zijn op het internet. Die interne adressen zijn niet onderhevig aan de uitputting van IPv4-adressen. Bedrijven kunnen dus zonder probleem hun eigen private IPv4-adressen blijven gebruiken voor hun intranetomgeving.

"Het backbone-netwerk van Belgacom ondersteunt nu al IPv6", meldt Belgacom nog. "Bovendien is Belgacom geleidelijk haar eindapparatuur (routers en servers) en de toegangslijnen aan het aanpassen zodat ook zij IPv6 ondersteunen. In de loop van 2012 zal IPv6-compatibiliteit als optie beschikbaar zijn voor bedrijven met een Belgacom Explore-netwerk. Hiervoor zal de zogenaamde dual-stack techniek gebruikt worden: alle eindapparatuur van Belgacom zal dan zowel beschikken over het huidig IPv4-adres als over een nieuw IPv6 adres. Belgacom heeft al enkele succesvolle IPv6-proefprojecten gedaan met Explore-klanten."

Telecomreus Belgacom zegt dat het in verschillende projecten werkt aan de geleidelijke overgang naar de nieuwe standaard voor ip-nummering IPv6. Bedrijfsklanten kunnen nog een aantal jaren op beide oren slapen. Naar aanleiding van de melding van 'de boekhouder van het internet' Internet Assigned Numbers Authority (IANA) dat vandaag de laatste IPv4-internetadressen zullen uitgedeeld zijn, is er een soort van IPv6-paniek ontstaan. Nochtans zijn kenners ervan overtuigd dat er bij de suborganisaties van IANA nog voldoende IPv4-adressen overblijven om nog enige tijd verder te kunnen. Niettemin geeft de melding van IANA wel aan dat er dringend gehandeld moet worden, zeker nu ook gsm's, tv's of auto's ip-adressen krijgen. Dat gaf professor Olivier Bonaventure van de UCL eerder al aan op onze site. Belgacom springt nu op het nieuws met de boodschap dat het al sinds 2006 werkt aan de geleidelijke overstap naar IPv6. Voor residentiële klanten "test Belgacom een aantal technische oplossingen, zodat de gebruikers zo goed als niets zullen merken van de overgang naar IPv6. Deze oplossingen, samen met de geleidelijke invoering van IPv6, zullen toelaten om nieuwe klanten aan te sluiten en het netwerk te laten groeien zonder de nood aan bijkomende IPv4-adressen", klinkt het. Bedrijven Voor bedrijfsklanten zegt Belgacom nog tot 2015 IPv4-adressen te kunnen toekennen. Ze zullen de IPv4-adressen zeker tot in 2020 kunnen gebruiken. "Het is niettemin belangrijk dat bedrijven nu al de nodige aandacht besteden aan de IPv6 integratie in hun it-systemen omdat het zeer complex is en een goede voorbereiding vraagt." De meeste bedrijven gebruiken een officieel, vast IPv4-adres om hun servers en applicaties op het internet kenbaar te maken. Daarnaast gebruiken ze voor hun intranetomgeving (of LAN) speciale ip-adressen die gereserveerd zijn voor intern gebruik die niet zichtbaar zijn op het internet. Die interne adressen zijn niet onderhevig aan de uitputting van IPv4-adressen. Bedrijven kunnen dus zonder probleem hun eigen private IPv4-adressen blijven gebruiken voor hun intranetomgeving. "Het backbone-netwerk van Belgacom ondersteunt nu al IPv6", meldt Belgacom nog. "Bovendien is Belgacom geleidelijk haar eindapparatuur (routers en servers) en de toegangslijnen aan het aanpassen zodat ook zij IPv6 ondersteunen. In de loop van 2012 zal IPv6-compatibiliteit als optie beschikbaar zijn voor bedrijven met een Belgacom Explore-netwerk. Hiervoor zal de zogenaamde dual-stack techniek gebruikt worden: alle eindapparatuur van Belgacom zal dan zowel beschikken over het huidig IPv4-adres als over een nieuw IPv6 adres. Belgacom heeft al enkele succesvolle IPv6-proefprojecten gedaan met Explore-klanten."